Ajándék a javából! A szegedi művész 70 színezüst érmével készült a 70. születésnapra

Érem 1 oldala
2023.11.25. 14:22
Lapis András szegedi szobrászművész a legendás angol–magyar mérkőzés hetvenéves évfordulójára hetven színezüst emlékérmét adott ki. Az alkotás egyik oldalán az Aranycsapat bővebb keretéből akkor pályára lépett 12 játékos portréja látható, míg a másik oldalon a vetődő angol kapus, Gill Merrick szerepel, amint éppen az egyik gólt kapja.

Az évszázad mérkőzésének hetvenedik évfordulójára Lapis András szegedi szobrászművész hetven színezüst érmét készített. A legendás Aranycsapat és az angol válogatott 1953. november 25-én barátságos mérkőzést játszott, amelynek a végeredménye 6:3 lett – a vendég magyarok javára.

Egy meccs, amely az egész magyarság ügye volt

„Talán ez a mérkőzés szimbolizálja a magyar labdarúgás fénykorát, amikor senkit sem hagyott hidegen a foci. Akkor 12 éves voltam. Emlékszem, akinek volt otthon rádiója, az kitette az ablakba, hogy mindenki hallhassa Szepesi György közvetítését” – mondta az Indexnek Lapis András. A szobrász felidézte: az Aranycsapat akkor nagyon jó formában volt, ez a meccs pedig az egész magyarság ügye lett.

Szepesi György a rádióban szpíkerként tökéletesen adta át a mérkőzés hangulatát, szinte magunk előtt láttuk a pályán futballozó játékosokat

– elevenítette fel a hetven évvel ezelőtti történetet a Szeged mellett, Szatymazon élő művész.

Lapis András eddig több mint ezer emlékérmét készített a magyar múlt méltó megörökítéséhez.

Szegeden több szabadtéri szobra látható, például az Ifjú Mátyás király lovas szobor, a Szeged Múzsája vagy a Tisza-part egyik kedvelt alkotása, a Kalap alatt, amihez Sas Katalin 1975-ben ült modellt.

Nekem különösen fontos ez az érme, hiszen 1953-ban születtem, a meccs pedig abban az esztendőben november 25-én, éppen Katalin napján volt

– árulta el személyes kötődését Katalin asszony.

„Szeretném – tette hozzá –, ha ezeket a színezüst, vert érméket minőségi vásárlók vennék meg.”

Sas Katalin Orbán Viktor miniszterelnököt is megkereste levélben, hogy felhívja a figyelmét az értékes művészi munkára.

Mindenki jól láthatja, hogy ez egy óriási gól

Az érme egyik oldalán az Aranycsapat 12 játékosának portréja, valamint az angol játékosok neve látható. Az érme másik oldala azt a pillanatot ábrázolja, amikor Merrick, az angol kapus éppen a hat gól egyikét kapja. Az érme hűen ábrázolja a robusztus felépítésű Merricket, aki kesztyűben védett, és jól látható még a bajusza is.

A megörökített magyar találatról szerintem mindenki jól láthatja, hogy az egy óriási gól, amit egy óriási lövés előzhetett meg

– magyarázta Lapis András, aki hozzátette: az érmekészítés egy hosszadalmas és bonyolult folyamat.

„A magyarok lelkének jót tesz, és képesek egységesen örülni, ünnepelni, amikor ilyen nagy győzelemnek van évfordulója, és amelyről méltón meg is lehet emlékezni” – tette hozzá Lapis András.

A szobrászművész úgy véli, hogy a Tímár Péter 1999-ben bemutatott magyar filmvígjátéka, a korszakot, benne kiemelten a legendás mérkőzést feldolgozó, 6:3 avagy Játszd újra, Tutti című alkotás nagyon jól visszaadta azt a hangulatot, ami 1953 novemberében Magyarországon volt.

(Borítókép: Sas Katalin)