Klímaaktivisták zavarták meg a római tenisztornát

2024.05.13. 17:54
A római salakpályás tenisztorna két mérkőzését is felfüggesztettek klímaaktivisták tiltakozása miatt. Madison Keys és Sorana Cirstea legjobb 16 között játszott mérkőzését félbeszakították, amikor az Ultima Generazione (Utolsó generáció) klímavédelmi csoport aktivistái betörtek a Pietrangeli udvarra. Ezen kívül egy páros férfi mérkőzést is megzavartak, amelyen Santiago Gonzalez és Edouard Roger-Vasselin Marcelo Arevalo és Mate Pavic ellen játszott.

A 29 éves amerikai Madison Keys 6:2 3:1-re vezetett a 34 éves, román származású Sorana Cirstea ellen, amikor – az internazionalibnlditalia.com honlapján olvasható közlemény szerint – két narancssárga mellényt viselő aktivista berohant a pályára és elkezdtek konfettit dobálni.

„Őszintén szólva, amint megláttam őket átjönni a korláton, az első gondolatom az volt, hogy nekik menjek-e” – viccelődött Madison Keys a riportereknek.

A lelátót is kiürítették amíg a szervezők a rendőrség megérkezésére vártak, mivel a torna szóvivője szerint legalább egy személy megpróbálta lábait a lelátó padlójához ragasztani, hogy lassítsa az eltávolításukat. A tüntetőket elvezették, mielőtt a mérkőzés folytatódott volna, és Keys 6:2 6:1-re legyőzte a román Cirsteát.

Hasonló jelenetek miatt a 12-es pályán a páros mérkőzés is ideiglenesen félbeszakadt, amikor a tüntetők hasonló módon konfettivel zavarták meg a játékot.

Márciusban is akcóba lépett az Utolsó generáció, három aktivistájuk rövid időre megzavarta a római maratont, mielőtt a rendőrség letartóztatta őket.

A csoport azt követeli, hogy az olasz állam hozzon létre egy 20 milliárd eurós (22 milliárd dollár) jóvátételi alapot „az éghajlatváltozás miatt kárt szenvedett emberek számára”.

Az elmúlt hónapokban aktivistáik levest, süteményeket és festéket dobáltak kulturális helyszínekre és múzeumi műalkotásokra, hogy sokkoló taktikával terjesszék üzenetüket.

Szintén a hétfői tenisztornán a brit származású Cameron Norrie elvesztette harmadik fordulós mérkőzését a hatodik helyen kiemelt Stefanos Tsitsipas ellen, amíg Naomi Osaka 6:2 6:3-ra kikapott a kínai Cseng Csin-ventől a női torna legjobb 16 versenyzője között.

Cseng Csin-ven, akijanuárban az Ausztráliában megrendezett salakpályás tennisztornán második helyezést ért el, az első szettben 2:1-es hátrányból hét játékot húzott be zsinórban. A kínai játékos egy óra 24 perc alatt győzött Osaka ellen, aki 2021 óta először vett részt a tornán. Cseng a negyeddöntőben Coco Gauff vagy Paula Badosa ellen lép pályára.