Oxigénpalack nélkül, rekordidő alatt mászta meg a K2-t egy francia hegymászó

2024.07.31. 20:20
Közel 11 óra alatt ért fel a K2 csúcsára Benjamin Védrines. A francia hegymászó oxigénpalack nélkül mászta meg a világ második legmagasabb hegyét. Teljesítményével honfitársát, Benoit Chamoux-t taszította le a trónról.

Rekord idő alatt mászta meg a kínai–pakisztáni határon levő K2-t Benjamin Védrines. A francia hegymászó oxigénpalack nélkül, 10 óra 59 perc 59 másodperc alatt ért fel a 8611 méter magas hegy csúcsára. 

Az Alpine azt írja, a 32 éves férfi fizikailag és mentálisan is hónapokon át edzett a mászásra, amivel megdöntötte honfitársa 1986-ban felállított rekordját. Benoit Chamoux 23 óra alatt ért fel a K2 csúcsára. Védrines az elődjéhez hasonlóan július 27-én éjfélkor hagyta el a K2 alaptáborát.

Az igazság az, hogy mászás közben egyáltalán nem gondoltam a stopperórára. Elsősorban arra gondoltam, hogy persze, gyorsan menjek, de olyan tempóban, hogy ne essek súlyos hipoxiába

– fogalmazott a francia mászó, aki 2022-ben oxigénhiány miatt elájult a K2-n. Akkor eszméletlenül találtak rá más hegymászók, akik azzal, hogy észrevették megmentették az életét.