Léon Marchand edzője elmondta az igazságot a Milák Kristóf elleni győztes taktikáról

2024.08.28. 11:03

Léon Marchand és Kós Hubert edzője, Bob Bowman, illetve a 23-szoros olimpiai bajnok úszólegenda, Michael Phelps is megszólalt a hetek óta nagy port kavart, Milák Kristófot övező ügyről. Bowman egy hosszú interjúban tért ki arra, hogy az idei versenyeken látták, hogy kétszeres olimpiai bajnokunkat az utolsó ötven méteren lehet legyőzni, az ötkarikás rekorder szerint pedig egyértelmű, hogy a francia a víz alatt verte meg Milákot – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Amint arról az Index is beszámolt, Hosszú Katinka augusztus elején robbantotta ki az újabb úszóbotrányt. Rió háromszoros olimpiai bajnoka nyílt levél formájában lemondásra szólította fel a Magyar Úszó Szövetség elnökségét, amiért a nyilvánosság előtt foglalkozott az immáron kétszeres olimpiai bajnok úszó, Milák Kristóf edzettségi állapotával, ezzel pedig információkat szolgáltatott legnagyobb ellenfelének és edzőjének a párizsi olimpiára való felkészülés során.

Másfél héttel ezelőtt, a szövetség sajtótájékoztatóján Wladár Sándor elnök is reagált Rio háromszoros olimpiai bajnokának szavaira és azt mondta: „Még egy ideig nyelem a gyalázkodást, de már nem sokáig.”

Az adok-kapok folytatódott, néhány nappal később pedig az Eurosport exkluzív interjújában a 34 éves édesanya ismét reflektált a versenyzőként szintén olimpiai bajnok sportvezető szavaira, és tovább szidalmazta a szövetség munkáját.

Bob Bowman ötvenperces interjút adott az Egyesült Államokban, amelyben többek között kitért arra, hogyan építette fel az olimpián Marchand győztes taktikáját a 200 méteres pillangó úszás döntőjében. Az 59 éves szakember elmondta, idén nem láttak olyat, hogy Milák jól hajrázott volna, így természetesen erre építettek versenyzőjével. 

„Tudtuk, hogy Milák gyorsan kezd majd, megvan a sebessége, ő egy csodálatos, elképesztő úszó, és tudtuk, hogy Léon esélye az, ha 150 méternél olyan közel tud lenni hozzá, amennyire csak lehetséges” – magyarázta Bowman.

Ha ott tud lenni a közelében 150 méternél, akkor azt éreztük, hogy ki tudja rúgni magát, és jól tud hajrázni. Nem láttunk olyat idén, hogy Milák igazán jól hajrázott volna 200 méter pillangón.

Éppen ezért úgy gondolták, hogy az utolsó ötven méteren lehet esélyük a győzelemre, Marchand víz alatti munkája ugyanis elképesztően magas szintű, így az utolsó forduló után egy jó delfinezéssel, lendületből mehet Milák ellen.

Az úszóedző szavai azt bizonyítják, hogy nem a magyar sajtónak köszönhetően találták ki a Milák elleni taktikát. Mint ahogyan természetesen az sem lehetetlen, sőt, elég valószínű, hogy hallott róla. Mégis valószínűbb talán, hogy hittek a saját szemüknek azzal kapcsolatban, a magyar úszófenomén hajrája idén nem teljesen tökéletes, sőt, ott fel lehet venni vele a versenyt, adott esetben még le is győzhető. Ha pedig figyelembe vesszük (márpedig figyelembe kell venni), hogy mindezt olyan edző mondja, aki többek között a legendás Michael Phelps, az immáron négyszeres olimpiai bajnok francia Léon Marchand, illetve az Amerikában pallérozódó párizsi aranyérmesünk, Kós Hubert edzésmunkáját állítja össze, akkor mindezt feltétel nélkül el lehet fogadni tőle, és el lehet hinni neki. 

Bowman szavait támasztja alá az is, hogy a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon kétszeres olimpiai bajnokunk 1:54.43 perces idővel szerzett aranyérmet, de az utolsó hosszon igencsak felúszott rá a lengyel Krzysztof Chmielewski. Azon a versenyen Milák utolsó hosszának a részideje (30.22 mp) a negyedik volt a Marchand-t nélkülöző mezőnyben.

A 200 méter pillangó korábbi világcsúcstartója, Michael Phelps is elemezte Bowman és Marchand győztes taktikáját a Swimswam.com-on, még augusztus 2-án, a 200 pillangó és a 200 mell döntője után. A 23-szoros olimpiai bajnok szerint nem is kérdés, hogy a víz alatt ő a világ legjobbja, ezt pedig kihasználta a magyar versenyző ellen a döntőben. 

Elképzelném, ahogy Léon és Bob épp arról beszélnek, hogy elengedik Milákot az első száz méteren, és aztán kihasználják a víz alatti munkát a 100 méteres és 150 méteres fordulónál – mondta Phelps, aki szerint Marchand a víz alatt verte meg Milákot abban, amiben a francia a legjobb a világon. – A 150-es falnál a tizenegyedik rúgására tört fel, ami irtó nehéz 200 pillangón. Addigra leúsztál 150 métert, a lábaid be vannak állva, savasodsz. De ezt kellett megcsinálnia. Léon egyszerűen a világ legjobb úszója a víz alatt, és ezt a fegyverét használta az utolsó hosszon, amivel legyőzte az olimpiai címvédőt.