SMS-ben gratulált Schmidt Ádámnak Orbán Viktor a párizsi olimpia után

2024.09.13. 09:35
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Sportnak adott interjújában arról beszélt, milyen viszonyban van Milák Kristóf világbajnok úszóval, milyen a kapcsolat az államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) között, valamint szót ejtett az akadémiák költségvetési racionalizálásáról is. Az államtitkár egyebek mellett azt is elárulta, hogyan fogadta Orbán Viktor SMS-ét, amit a miniszterelnök a párizsi olimpia után címzett neki.

„Egy nyári olimpia mindannyiunknak nagy megmérettetés, és ha annak a zárónapján az ember a miniszterelnöktől kap egy üzenetet, hogy folytathatja a munkát, »maradhat« szó szerint, az megerősítést jelent, hogy a bizalom a továbbiakban is megvan” – fogalmazott a Nemzeti Sportnak adott interjújában Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arra a kérdésre, mit szólt, amikor a párizsi olimpia utolsó versenynapján Orbán Viktor SMS-ben gratulált neki. 

Az államtitkár többek között arról is beszélt, hogy 

  • A sport nagyszerű otthonra talált a Honvédelmi Minisztériumban, ugyanis Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nemcsak szereti a sportot, de érti is, így a kezdetektől kiváló a kapcsolatuk. 
  • Szerinte az, hogy az olimpiai éremtáblázaton a régióban Magyarország az első, Európában a hatodik és a világon a tizennegyedik helyen végzett, olyan elismerése a magyar sportnak, amihez nem kell kommentárt fűzni.
  • Feladatuknak és céljuknak tartja, hogy „ebben az élesedő versenyben megtalálják azokat a lehetőségeket, hogy miképpen tudják a Los Angeles-i olimpián ezt a pozíciót mindenképpen megtartani”.
  • Arra a kérdésre, hogy a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Program folytatása visszatükrözi-e az olimpiai és paralimpiai eredményeket, Schmidt Ádám úgy felelt, elsőként meg kell vizsgálni a vállalásokat és azt, abból mennyi teljesült. „Ha elmarad a korábban vállalthoz képest az eredmény, akkor meg kell találnunk az okokat, meg kell tudnunk azt, hogy mitől nem jött össze... és ki kell javítanunk a hibákat” – tette hozzá az államtitkár.
  • Az államtitkár Schmidt Gábor helyettes államtitkárral és Baji Balázs vezérigazgató-helyettessel összeállított egy kérdőívet az olimpiai sportági szakszövetségeknek. „Ennek a részletes, feltáró jellegű kérdőívnek a visszaküldési határideje szeptember 16., és mi szeptember 18-tól minden szükséges további köztestületet is bevonunk majd” – mondta, majd hozzátette, hogy reményei szerint október 3-ig elvégzik ezt a munkát.
  • Arra, hogy Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint érdemes lenne újragondolni a MOB és a kormányzat közötti feladatmegosztást, az államtitkár úgy fogalmazott, amikor 2022-ben elkezdték a munkát, akkor megkérték Gyulay Zsolt MOB-elnököt, jöjjön el vagy küldje el a munkatársait az egyeztetésekre. „Minden döntés-előkészítő folyamatban véleményt formálhattak, javasolhattak. De nekünk nem csak a MOB-bal kell együttműködnünk az olimpiai felkészülés kialakítása során, hanem természetesen meg kell szólítanunk a Sportegyesületek Országos Szövetségén keresztül a sportegyesületeket, ahol a napi műhelymunka folyik” – fogalmazott Schmidt Ádám. 
  • Schmidt Ádám Milák Kristófhoz fűződő baráti viszonyáról is beszélt. Az államtitkár úgy nyilatkozott a lapnak, a köztük lévő mély bizalmi kapcsolat miatt különösen felemelő volt látnia azt a hatalmas teljesítményt, amit a világbajnok úszó nyújtott az olimpián. 

Fürjes Balázs nemrég a Konkrétan Rónai Egonnal című műsor vendége volt. A korábbi államtitkár az Index és az ATV közös podcastjében elmondta, mit gondol a párizsi olimpiáról – s külön kitért az ellentmondásos megnyitóra.