Bírózás és románozás miatt súlyos eltiltást kapott a magyar válogatott játékos

2024.10.04. 15:59
Precedensértékű eltiltást kapott Kota Gabriella, akit a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) büntetett meg, miután a sportoló a bírót szidalmazta egy mérkőzésen, majd utána közzétett egy Romániát szapuló posztot a közösségi médiában. A FITEQ további szankciókat is kiróhat a 26 éves játékosra, erről a szervezet etikai bizottsága hozza majd meg a döntést.

Az egész eset az éppen Budapesten megrendezendő Teqball World Seriesen történt, amely a sportág létrejöttének tízéves évfordulóját ünnepli abban a városban, ahol az megszületett.

A négynapos torna a vegyes párosok összecsapásával indult, azonban az egyik elődöntő nem úgy alakult ahogyan azt sokan szerették volna. A Kota GabriellaKatz Balázs páros a lengyel Alicja Bartnicka és Marek Pokwap kettősével csapott össze, a magyar válogatott játékos azonban nem bírta a meccs okozta nyomást – írja a Sportal.

A második szettben összeszedett egy sárga, később pedig egy piros lapot is. A lengyelek végül meccslabdához jutottak, amit sikeresen értékesítettek, de ez nem tetszett annyira a magyar párosnak. Ők csuszának ítélték meg a játékmenet végét, amiért ilyen esetben nem jár pont, és a labdamenet újrajátszását jelentené. A román játékvezető azonban máshogy ítélte meg az esetet, megadta a pontot a lengyeleknek, amivel bejutottak a vasárnap játszandó döntőbe.

A magyar páros ezt heves tiltakozással fogadta, Kota azonban itt nem állt meg, és a hírek szerint a bírót hosszasan ócsárolni kezdte, amit a lelátóra ülve is folytatott.

Ha itt abbahagyta volna a 26 éves sportoló, talán megúszhatta volna egy enyhébb szankcióval, de később saját Instagram-fiókján osztott meg egy történetet, amiben az „Utálunk, szar Románia” szöveg volt látható. Bár hamar törölte a sértő megjegyzést, a szövetség illetékesei észrevették, így már csak idő kérdése volt a jelentős büntetés.

Az ítélet egyik része már aznap megszületett, a játékost azonnal kizárták a női páros versenyből, illetve a versenyszámban a pénzdíjától és a világranglista-pontjaitól is elköszönhetett. Azonban rendkívül ízléstelen viselkedése miatt akár súlyosabb eltiltásra is számíthat, erről majd a szövetség etikai bizottsága dönt a közeljövőben.

(Ajánlókép: Eóin Noonan, Getty Images)