Jim Morrison idén sem tudott lesízni az Everest északi faláról

2024.10.07. 19:33
Talán a sors akarja így, talán csak a véletlen műve, de idén is meghiúsult az amerikai extrémsíző, Jim Morrison lesiklása a Hornbein-kuloáron. Morrison, aki a világ egyik legjobb extrémsízője, két évvel párja, Hilaree Nelson halála után tért vissza a Mount Everest északi falára, hogy a nő emlékére lesíeljen onnan.

Az expedíció tavaly már meghiúsult, akkor az engedélyek és vízumok hiánya miatt. Idén eljutottak ugyan a hegyre, de a csapat nem tudott a 3-as tábor fölé jutni, így Morrison meg sem kísérelhette a síelést.

Az expedíciós logisztikai hátteret az Elite Exped biztosította, Nirmal Purja társa, Mingma David Sherpa személyesen vett részt az úton. A kötélrögzítő serpák levonultak a 3-as táborból, a döntést a kényes hóviszonyokkal, a rossz időjárással és a rendelkezésre álló kevés idővel indokolták. 

„A csapatban ezúttal is ott volt az Oscar-díjas operatőr, Jimmy Chin. Conrad Anker, csakúgy, mint tavaly, nem kapott vízumot Kínától, így nem vett részt az expedícióban” – írta a Hóhatár.

A pontos mászótervről egyelőre keveset lehet tudni, de a Lhocéből kiindulva valószínűleg oxigénnel másztak volna, feltételezhetően a tibeti normál úton, mivel a síelés állt a fókuszban. 

Szerettei emlékére síel

Jim Morrison és Hilaree Nelson olyan dolgokat értek el közösen, amilyeneket előttük soha senki. Ők síeltek le elsőként (és máig egyedüliként) a Lhoce-kuloáron, a világ negyedik legmagasabb csúcsáról. 

Morrison 2015-ben csatlakozott egy csoporthoz, amelynek tagjaként megpróbált lesiklani a Makaluról, a világ ötödik legmagasabb csúcsáról. Itt ismerkedett meg Nelsonnal, akivel 2017-ben jöttek össze. A nő 2022 szeptemberében, síelés közben halt meg:

a Manaslu himalájai csúcsáról jött le, amikor – Morrison szeme láttára – elsodorta egy kisebb lavina. 

Morrison már korábban szembesült a gyásszal, pilóta feleségét és két gyermekét 2011-ben, egy repülőszerencsétlenségben vesztette el. Többek között az ő emlékükre hajszolta és hajszolja máig a csúcsokat, még ha az egy újabb tragédia lehetőségét is jelenti.

Visszatekint, de előre is

Hilaree Nelson halálának második évfordulóján Morrison az éppen aktuális #minekmentoda kérdéssel kapcsolatban osztotta meg gondolatait. 

„Mi határozza meg, hogy egy élet teljes volt-e? Az élmények? A szeretettel és nevetéssel teli közösség? Vajon az a fontos a életben, hogy célja legyen? Hogy a szenvedélyednek élj? Vagy a hatás, amit a téged körülvevő világra gyakorolsz? Mit akarsz ettől az egyetlen és megismételhetetlen élettől?” – tette fel a kérdéseket.

„Ma, visszatekintve a hét csodálatos évre, amit Hilaree-vel tölthettem, olyan, mintha ezekre a kérdésekre keresném a választ. Visszatekintve, Hilaree mesterien élte az életét. Az ő kisugárzása töltötte meg napjaimat tudatos lendülettel az élet álmai felé, amelyeket – úgy tűnt – együtt jobban meg tudunk valósítani. Folyton lenyűgözött engem. Az élet mulandó” – hangsúlyozta Morrison.