Mihály
2 °C
16 °C

Megvan a 2024-es budapesti olimpiai pályázat állami garanciája

2016.09.21. 19:42

A kormány egyetért a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázathoz csatolandó garancialevél tartalmával, és felhatalmazza Magyarország miniszterelnökét annak aláírására - írja az MTI a Magyar Közlöny legfrissebb száma alapján. A pályázati dokumentáció második részét október 7-ig kell benyújtani a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), amihez garancialevelet is csatolni kell.

Orbán Viktor a NOB elnökének, Thomas Bachnak írt levelében megerősítette a kormány vállalásait, melyek többek között a létesítmények, az olimpia és médiafalu, a Nemzetközi Közvetítési Központ és a Médiaközpont, valamint a közlekedési projektek finanszírozására, a közlekedésre és szállításra, továbbá a biztonságos lebonyolításra vonatkoznak. A dokumentum kitér mások mellett az olimpiai tulajdon védelmére, a vámokra vonatkozó jogi kötelezettségvállalásra, idegenrendészeti, közigazgatási kérdésekre, a sportfogadásra, illetve a doppingellenes tevékenységre.

A kormány a határozatában felhívja az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost mint az olimpiai pályázat vezetőjét, hogy gondoskodjon az aláírt garancialevél NOB-hoz történő benyújtásáról, továbbá a minisztereket, hogy vizsgálják meg a garancialevélben foglalt vállalások teljesülésének feltételrendszerét, és tájékoztassák a kormánybiztost az olimpia rendezési jogának elnyerése esetén szükséges intézkedésekről.

Szintén szerdán dőlt el, hogy Róma a városvezetés döntésének következtében szinte biztosan kiszállt a pályázók közül, így Budapest mellett Los Angeles és Párizs maradt versenyben a 2024-es rendezésre.