Alig hittünk a szemünknek, szenzációsan tért vissza a legenda az olimpián

GettyImages-2163560130
2024.07.29. 10:40
Simone Biles vádlisérülése ellenére is fantasztikusan tornázott a párizsi olimpián, a négyszeres olimpiai bajnok megmutatta, hogy miért is ő minden idők egyik legnagyobb tornásza.

A 2021-es tokiói olimpián Simone Bilesé volt a játékok egyik legfelkapottabb története. A verseny közepén mentális egészségére hivatkozva visszalépett. Több mint két évig volt távol, majd tavaly, az antwerpeni világbajnokságon négyszer állhatott a dobogó legfelső fokára, így karrierje során már 23 vb-aranyéremnél tart. A francia fővárosba így ismét esélyesként utazott.

A 27 éves Biles hatalmas taps kíséretében lépett be a Bercy Arénába, és nyugodtnak tűnt, miközben mosolyogva integetett a közönségnek.

A gerendán ennél is lazábbnak tűnt, ahol mintegy 79 másodperc leforgása alatt szinte hibátlan gyakorlatot hajtott végre. A talajgyakorlat második körének bemelegítésénél azonban úgy tűnt, hogy meghúzta a bal bokáját, amelyet aztán leragasztottak. A következő gyakorlat után az edzője, Cecile Landi megkérdezte tőle, jól van-e. A tornász igennel felelt.

Még nem végzett

A válasz egy darabig nem volt elég meggyőző, a fájdalmak ellenére viszont erőt vett magán, olyannyira, hogy még a tekintete is megváltozott, és arra is maradt energiája, hogy a szüleinek integessen, és rámosolyogjon az edzőjére.

Landi később újságíróknak elmondta, hogy tanítványa bizony fájdalmat érzett a vádlijában, de ez minden. „Eszébe sem jutott, hogy feladja a versenyt.”

A gyakorlat végén a közönség egy emberként, hangos tapssal ünnepelte Biles visszatérését, aki mielőtt elhagyta a pódiumot, integetett rajongóinak.

Biles 19 évesen a riói olimpia egyik legnagyobb sztárja volt. 2016-ban tízszeres világbajnokként már a favoritok közé sorolták, és igazolta is a vele szemben támasztott magas elvárásokat: megnyerte az egyéni összetettet, nem volt nála jobb talajon és ugrásban sem, illetve alapembere volt az aranyérmes csapatnak, míg gerendán bronzérmesként végzett. Tokióban a visszalépés ellenére is két érmet gyűjtött: a csapattal ezüstérmes lett, gerendán ismételten bronzérmes.

Biles a válogató után azt mondta: a Tokióban történteket követően tudta, hogy egyszer majd visszatér, hiszen nem végzett…

Ha Biles megtanított számunkra valamit az elmúlt évtizedben, az nem más, mint hogy a sztársportolókról teljesen másképp gondolkodhatunk. Nincs többé pátoszos istenítés, ami valójában az elembertelenítés egyik formája. Felhagytunk a tökéletesség és a csodák hajszolásával. Rájöttünk, Biles pont azért tökéletes, mert nem az.

(Borítókép: Az amerikai Simone Biles a korláton versenyez a 2024-es párizsi olimpián. Fotó: Wally Skalij / Getty Images)