A 39 Celsius-fokos láz sem állítja meg az olasz showmant, címvédésért megy Párizsba

2024.08.05. 17:18
Már csak néhány órát kell várnunk, hogy Gianmarco Tamberi megérkezzen Párizsba. Erre készül gyakorlatilag azóta, hogy Tokióban a férfi magasugrás olimpiai bajnoka lett. Egy váratlan eset azonban az utolsó pillanatban megkavarta a terveit: belázasodott, szombaton kórházba is került. Bár a láz még nem múlt el, mégis úgy tűnik: az útról sem mond le, miként arról sem tántoríthatják el, hogy ott legyen a versenyszám szerdai rajtján. Minden további lépés egyelőre kérdőjeles, mármint az olasz tervezett címvédését illetően.

Az olimpiai bajnok – aki tavaly a budapesti világbajnokságon is megnyerte a számot esélyeshez méltóan, majd hírnevéhez hűen nagy mókázásba csapott, amelybe belevonta érmes társait is – és stábja a vártnál egy nappal később, hétfőn, azaz ma indult el Formiából Fiumicinóba, mert szombaton belázasodott, kórházba szállították, ahol vesekővel diagnosztizálták. Annak ellenére, hogy legyengült, Tamberi mindenáron ott akar lenni Párizsban, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét, ami férfi magasugrásban még senki másnak nem jött össze az ötkarikás játékok történetében.

Ott leszek az olimpián, és az utolsó ugrásomig a lelkemet is beleadom, bármilyen legyen az állapotom

– ígérte vasárnap Tamberi a kórházi ágyáról, sebészi maszkkal az arcán.

Az egészségügyi stáb a La Repubblica nevű olasz napilappal közölte: meg vannak győződve arról, hogy a láz egy áthidalható probléma, Gianmarco Tamberi pedig így is versenyezhet. Hozzátették: a francia fővárosban persze szorosan nyomon követik az állapotát, és minden szükséges segítséget megadnak számára.

A férfi magasugrás selejtezőjét szerdán 10 órától rendezik a Stade de France-ban, a döntő pedig június 10-én, szombaton 19 óra 10 perckor kezdődik.

Tamberi nem először utazik idén Párizsba, július 25-én már ott volt, és részt vett az olimpia megnyitó ünnepségén. A zuhogó esőben bőszen lengette az olasz zászlót, mindezt olyan nagy erővel, hogy a jegygyűrűje a Szajnába esett. Születtek is az esetről a videók meg a posztok, a magas labdákat pedig a mókás Tamberi sorra leütötte.

A veszteség ellenére az olaszok olimpiai bajnoka a Giulio Ciotti vezette csapattal együtt később visszatért Olaszországba, Formiába, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) edzőközpontjába.