Lewis és a kannibálok

2000.05.22. 08:26
,,Tudom, hogy megvered Lewist, de kérlek, ne üsd ki az elsőben: hadd szenvedjen egy kicsit!"-fejezi ki számos bokszrajongó érzelmeit egy David Tua-fan rajongói levele.
Lennox hatévesen
Lennox Lewis, az egyesített nehézsúlyú világbajnok sokak szerint valóságos dögvész a sportra nézve. Vitathatatlan, hogy technikai tudás helyett inkább hatalmas termetével, és az ebből fakadó irgalmatlan erejű ütéseivel győz, a játék szépsége az öltözőben marad. Ha ellenfele érezhetően gyengébb nála, megöli, így verte nemrég agyon a hozzá hasonlóan nagy darab, de tapasztalatlan Michael Grant-et. Ha Lewis tart az ellenféltől, dögunalmas meccs következik, Lennox öli a játékot. Vendégoldalnyi bal karjával távol tartja az ellenfelet, és ha mégis közel ér, gyorsan átöleli a jobbal. Ez ment 1988-ban, amikor a horvát Zeljko Mavrovic ellen védett címet, vagy tavaly két ízben, amikor Evander Holyfield-et taszította le a trónról. Nézhetetlen, élvezhetetlen meccsek, ellentétben például az első Tyson-Holyfield-del, vagy a másodikkal (fülharapás).

Szereposztás

Lennox Lewis
35 éves, brit születésű, de a szöuli olimpián, 1988-ban Kanadának szerez aranyérmet. Már Los Angeles-i bronza után másfél milliós profi szerződéssel kínálják, de inkább kivárja a sikert. Jelenleg a legtöbb komoly szervezet nehézsúlyú bajnoka, Naseem Hamed országos haverja. Az újságírók szörnyű bokszolása ellenére szeretik, mert kifejezetten jó dumája van - a sajtótájékoztatói szórakoztatóbbak, mint a meccsei.

Hivatalos honlap

David Tua
1972-ben Nyugat-Szamoán született. 8 éves korától apja, akinek vegyesboltja volt, felnőtteket hívott az udvarba azzal, hogy jutalmat kapnak, ha meg tudják verni a fiát. David ma már hálás szívvel gondol idióta apjára (Tuavale Mafaufau), aki olyan képességeket fedezett fel benne, amiről neki fogalma sem volt. Ezt jelzi, hogy apja keresztvenévek elejét használja vezetéknévként, egyébként David Mafaufauként született. David a testvéreivel is buzgón tréningezett, első orrvérzését nővérétől szenvedte el.

Hivatalos honlap

Lewis mindenesetre ,,undisputed" nehézsúlyú világbajnok, és bár a WBA nehezen követhető jogi érveléssel elvette tőle az övet, hogy a június 20-i Ruiz-Holyfield győztesének adja, Lennox Lewis már előre megmondta: a győztes (Holyfield) csak "papírbajnok" lesz, aki nem a ringben, hanem a bíróságon jut a bajnoki övhöz.

Mike Tyson fenné a fogát Lewisra, de a két Holyfield-zakó miatt ott még sajnos nem tart. Tysonnak még hátravan Lou Savarese (június 24), de addig is jókat nyilatkozgat. Például hogy nagyon szívesen megverekedve Lewis-szal akár az utcán is, testőrök-haverok nélkül. ,,Megverem az utcán,és megverem a ringben is". Lewisnak üzletileg jól jönne Tyson, mert a Grant elleni meccset közepesen lanyha érdeklődés kísérte, Tyson viszont ipari mennyiségű bajnoki övet kapna egy csapásra, ha kiütné Lewist. Lennox legközelebb a magyar származású Dél-Afrikai, Francois ,,Fehér Bölény" Botha ellen bokszol, hát az sem lesz nagyobb kasszasiker, mint Michael Grant lemészárlása. Lewis és Tyson kell egymásnak, mint egy falat kenyér.

David Tua
Gyilkos ösztön
Tyson arról is beszélt, ki lenne alkalmas ellenfél Lewis számára. Iron Mike bölcs megfontolás után úgy döntött, az Új Zélandi kannibál, David ,,Terminator" Tua jó lenne, csak kárt ne tegyen Lewisban, mielőtt Tyson odaér. Tyson, aki maga is nagy mestere az eszelős nézésnek, elismerően beszélt a Tua (alias Tuaman) pillantásából áradó gyilkos ösztönről. Tua eddigi eredményei magukért beszélnek, van sok egy-két menetes KO-győzelme, sokadik menetes KO-győzelme, meg pontozásos győzelmei.

A Tua-rajongók már most Lennox Lewis vérére szomjaznának, de a várakozásokat jól fejezi ki egy Ohio-i rajongó emilje Terminátor vendégkönyvéből (www.4d.co.nz/davidtua).
,,Tudom, hogy megvered Lewist, de kérlek, ne üsd ki az elsőben: hadd szenvedjen egy kicsit!"
Tua aktualitása, hogy azt a John Ruiz-t, aki ellen Holyfield június 20-án WBA-papírbajnoki címmeccset vív, 1996-ban 19 másodperc alatt ütötte ki - Ruiznak addig csak a talpa érintette a padlót. És szinte már hollywoodi mellékszál, hogy mivel Tua mind stílusában, mind magasságában (178 cm) hasonlít Mike Tysonra (a félelmetes nézésről nem is beszélve), Evander Holyfield-nek ő volt az edzőpartnere a Tyson elleni meccsek előtt.

Vlagyimir Klicsko Chris Byrd ellen?

Még semmi sem biztos, de jól értesült, magukat megnevezni nem kívánó ringside források szerint Vlagyimir Klicsko július 15-én, Londonban vehet elégtételt a bátyján esett sérelmen. Mint emlékezetes, Byrd a nagy Vova bátyját, Vitalij Klicskót verte meg nemrég, és bár az Universum (Klicskóékkal egyetértésben) a vállsérülés-teóriát nyomta, a szakma számára nyilvánvaló, hogy Vitalij Klicskónál akkor és ott egyszerűen elfogyott a tudomány. Bokszolók törött orral, kézzel, kulccsonttal, koponyaalappal, bármivel végignyomnak egy meccset, ha van bennük spiritusz. Gondoljunk csak Erdei ,,Madár" Zsolt (kulccsont) vagy Kokó (kéz) ezirányú ténykedésére. Vitalij Klicskót az amerikai megfigyelők azonnali hatállyal túlmenedzselt hurkagyurkává minősítették, és visszamondtak egy sokmillió dolláros szerződést. Most Vlagyimiren lesz a világ szeme, aki a Lewis-Botha találkozó előmeccse lesz, hogy valami érdekes is történjen július 15-én este, Londonban.

A Klicsko-tesókról a Pesty Fekete Doboz dokumentumfilmet forgat, melyet valamikor júniusban ad az M1. Látható lesz Vitya pizsamában, röntgenképeket lobogtatva, és a hírek szerint a stáb Ukrajnában meglátogatta az egész Klicsko-pereputtyot. Az interjúkból néhány zaftos részletet jóval az adás előtt itt, az Index profibox-rovatában is talál majd az olvasó. Nem beszélve a videózásról.