Tyson: A negyedik menetben akarom felzabálni Nielsent

2001.10.12. 12:47
Dánia egyre nagyobb lázban ég az egykori világbajnok Mike Tyson és Brian Nielsen szombati meccse miatt. A győztesnek ugyanis jó esélye nyílik arra, hogy a soron következő találkozón kihívja a nehézsúly pillanatnyilag két legnagyobb egyéniségének egyikét: Hasim Rahmant vagy Lennox Lewis. A bűnügyeiről hírhedt Tyson egy éve nem lépett ringbe, a dán óriás pedig pályafutása során eddig mindössze egyszer kapott ki. Tyson szerint ezúttal nem kérdéses a meccs végkimenetele.
A 35 éves Mike Tyson mögött - finoman szólva - meglehetősen kacskaringós pályafutás áll. Már 20 évesen - azóta sem sikerült senkinek ilyen fiatalon ez a bravúr - elhódította a nehézsúlyú világbajnoki övet, majd Muhammad Ali óta ő volt az egyetlen, aki mindhárom nagy szervezet - WBC, IBF, WBA - címét begyűjtötte. Mindezt huszonegy évesen érte el.

Kilencvenben győzték le először Tysont

Mike Tyson
Évekig az volt a kérdés, hogy megszületett-e már a bunyós, aki képes őt legyőzi, hiszen az ellenfelei olykor csak másodpercekig bírták Iron Mike pofonjait. A kérdésre a választ egy lényegében középszerű öklöző, James Buster Douglas adta meg, aki '90-ben kiütötte az akkorra már dollármilliomos Tysont.

A trónfosztott bajnok megpróbáltatásai ezzel még nem értek véget, hiszen egy fekete szépségkirálynő megerőszakolása miatt három és fél évet - '91-től '95-ig - börtönben töltött. (Azóta amúgy legalább tíz nő jelezte, hogy megerőszakolta őket Tyson.) Szabadulása után, 1996-ban aztán újra világbajnok lett, de nem sokáig örülhetett az elsőségnek, mert a következő évben kiharapott egy darabot ellenfele, Evander Holyfield füléből, így leléptették és veszített.

Egy éve nem lépett ringbe a priuszos bajnok

Ezek után újabb botrányok következtek életében, hiszen két meccsét "anullálták", miután egyszer gong után ütötte ki riválisát, majd a tavalyi, Golota elleni meccs után kábítószer-fogyasztáson kapták, ily módon azt a győzelmét érvénytelenítették. Tyson azóta nem lépett ringbe, Koppenhágában azonban már nem kisebb lesz a tét, mint hogy győzelme esetén a Rahman-Lewis megismételt vb-döntő győztesével találkozhat.

A hájas Nielsen - 62 meccséből csupán egyet veszített el - ebben igyekszik megakadályozni az amerikait, aki nem készül különösebben az összecsapásra. Nielsen egyébként majd másfélmillió márkát tehet zsebre a megmérettetés után. Tyson ellenben több mint ötmilliót. Akkor is, ha veszít. Tyson szerint - ő amúgy háromszor maradt alul 48 győzelme mellett - viszont nem kérdés, hogy ő lesz, akinek a kezét a magasba emelik, mégpedig a negyedik menetben.

Nőkre fogja költeni az ötmillió egy részét

"A negyedik menetben akarom felzabálni őt" - felelte "tysonosan" az esélyeket firtató kérdésre. Azt is kifejtette a német Bildnek nyilatkozva, hogy a gázsijából európai vakációra utazik, és sem rejtette véka alá, hogy nőkre fogja áldozni az összeg javarészét. Majd fanyarul megjegyezte: korántsem biztos, hogy Dániában, mert a dán nők szerinte eléggé drágák.