Visszavonult bokszolók küzdenének újra

2005.11.24. 14:54
Hiába jelentette be már korábban visszavonulását három egykori klasszis ökölvívó - Mike Tyson, Lennox Lewis és Dariusz Michalczewski - úgy tűnik nem pihenhetnek nyugodtan. Egyikük önszántából térne vissza, van, akit a jelen bajnoka szeretne ellenfélnek, míg Lewist "még mindig" - a szintén visszvonult - Vitalij Klicsko rehabilitálná.
Úgy tűnik, a bokszvilág jelenlegi élmezőnye nem tartogat elég magasan jegyzett öklözőt. Más magyarázat ugyanis nem lehet, hogy a különböző ranglisták vezetői és a közelmúlt nagyjai egymás után ácsingóznak.

Johnny Nelson- Dariusz Michalczewski?

Michalczewski a Tiozzótól elszenvedett kiütés után (fotó: epa)
Michalczewski a Tiozzótól elszenvedett kiütés után (fotó: epa)
A Bokszvilágszervezet (WBO) cirkálósúlyú világbajnoka, Johnny Nelson például azt a Dariusz Michalczewskit akarja, aki idén júniusban vonult vissza, miután februárban kiütéses vereséget szenvedett a francia Fabrice Tiozzótól.

Az Universum Box-Promotion egykori "zászlóshajója" ezt megelőzően 2003 októberében kikapott a mexikói Julio Cesar Gonzalestől, így nem tudta megdönteni Rocky Marciano csúcsát, aki 49 találkozón nem talált legyőzőre a profik között. Többen már ekkor a Tigris visszavonulását szorgalmazták, ő azonban megpróbált még egyszer visszakapaszkodni a csúcsra. Nem sikerült, így a visszavonulás mellett döntött.

Nelson kész akár Németországba is elutazni és ott megmérkőzni Michalczewskivel, akit véleménye szerint hat meneten belül kiütne. Nelson és stábja azért bízik a Tigris visszatérésében, mert egy cirkálósúlyú mérkőzéshez nem kellene annyit fogynia, mint a legutolsó két félnehézsúlyú mérkőzéséhez. Véleményük szerint a pénzelosztással sem lenne gond, a győztes vinne mindent.

Antonio Tarver-Mike Tyson?

Tyson a padlón (fotó: epa)
Tyson a padlón (fotó: epa)
Hiába nyilatkozta Mike Tyson még november elején, hogy megcsömörlött a boksztól, és elment a kedve az egésztől, úgy tűnik, mégis hajlandó visszatérni. "Iron Mike"-t az az Antonio Tarver "találta meg", aki október elején, másfél éven belül másodszor is legyőzte az egykoron verhetetlennek hitt Roy Jones Jr.-t. Tarver azóta szerepet kapott a Rocky 6 című filmben is, de Tyson elsőbbséget élvez Sylvester Stallonéval szemben.

A nehézsúlyúak között még mindig nagy népszerűségnek örvendő Tyson úgy érzi, ő el tudná végezni azt a munkát, amit Jonesnak kellett volna, azaz kiütné Tarvert. Tyson ugyan júniusi veresége után bejelentette visszavonulását, melyet később meg is erősített, úgy tűnik örömmel vállalná a felkészülést Tarver ellen. Ehhez azonban az kell, hogy Tarver hajlandó legyen "felhízni" a nehézsúlyúak közé.

Klicsko-Lewis?

Klicsko arcát 60 öltéssel rakták össze (fotó: epa)
Klicsko arcát 60 öltéssel rakták össze (fotó: epa)

Az említett két találkozó is nagy érdeklődésre tartana számot, de a csúcs valószínűleg a Vitalij Klicsko-Lennox Lewis összecsapás lenne.

Ugyan mindkét öklöző már visszavonult, de az ukrán hajlandó lenne visszatérni, kizárólag a brit elleni meccs kedvéért. Lewist azonban nem hozta tűzbe, hogy Klicsko szerint ő az egyedüli bunyós, aki miatt visszatérne, egyelőre úgy tűnik, tartja magát elhatározásához és nem akar már szorítóba lépni.

2003 júniusában kettejük összecsapását a brit nyerte, miután a hetedik menet elején Klicskót leléptették, felrepedt szemhéja, valamint abból állandóan szivárgott a vér. A pontozóknál ugyan vezetett, de hiába tüntetett mellette a közönség is, mégis Lewist hirdették ki győztesnek. Később Vitalij arcát hatvan öltéssel kellett összevarrni.