Móric
14 °C
17 °C

Csonttörő kiütője már a mérlegelésnél elbukott

2006.09.17. 18:58
Két nagypehelysúlyú világbajnoki címmérkőzést is rendeztek szombat este Las Vegasban. A mexikói Barrera a közönségnek nem tetsző találkozót nyert meg egyhangúlag, míg a dominikai Joan Guzman hatalmas lelki előnnyel lépett szorítóba, hiszen a címvédő Barrios nem tudta hozni a súlyát. Az argentin Barrios májusban negyvenkilenc másodperc alatt ütötte ki Nagy János, most viszont elveszítette a WBO övét.

A mexikói Marco Antonio Barrera megvédte nagypehelysúlyú világbajnoki címét, mivel Las Vegasban egyhangú pontozással nyert az amerikai Ricardo "Rocky" Juarez ellen.

Barrerától többet várt a közönség

Mindhárom bíró Barrerát látta jobbnak (117-111, 115-113, 115-113), ugyanakkor a közönségnek egyáltalán nem tetszett a produkció, az AP és az AFP beszámolója szerint a nézők fújolással, fütyüléssel adták a küzdő felek értésére, hogy több akciót, dinamikusabb bokszolást várnak.

A két öklöző május 20-án már megmérkőzött egymással a Boksz Világtanács (WBC) övéért, akkor is Barrera címvédésével zárult a találkozó. Igaz, furcsa körülmények között. Először döntetlent hirdettek, de azután kiderült, hogy a 114-114-es pontarányt kihozó bíró rosszul adta meg az eredményt, és valójában Barrerát látta jobbnak 115-114-re. Ezzel a mexikói diadalmaskodott, mivel egy másik pontozó is neki adta a mérkőzést, 115-113-mal, és csupán a harmadik szakember vélte úgy, hogy Juarez volt jobb 115-114-gyel. Ezúttal egyértelmű volt a pontozás.

Barrera mérlege immár 63 győzelem, négy vereség, míg Juarez mostanáig 25 mérkőzését nyerte meg és hármat vesztett el.

Barrios már a fogyasztásnál vesztett

A súlycsoport másik párharca érdekes forgatókönyv szerint alakult. Az argentin Jorge Rodrigo Barrios és a dominikai Joan Guzman azzal a tudattal feszülhetett egymásnak, hogy előbbi nem tudta hozni a súlyát, így elvesztette a Boksz Világszervezetnél (WBO) őrzött - májusban Nagy János ellenében megvédett - övét, vagyis megüresedett trónért zajlott a küzdelem.

Guzman nagyon jól öklözött, komoly előnyre tett szert, a találkozó második felében azonban kissé könnyelmű volt, így Barrios feljött. A meccset a dominikai nyerte megosztott pontozással (113-114, 114-113, 115-112).

Amennyiben Barrios a hatodik menetben mélyütésekért nem kap pontlevonást, döntetlent hirdettek volna. Guzman eddig mind a 26 mérkőzését megnyerte, Barrios 46 győzelmet, 2 döntetlent és 2 vereséget számlál.

Harmatsúlyban mexikói döntő

Ugyancsak Las Vegasban csapott össze a harmatsúly WBC-övéért a mexikói Israel Vasquez és honfitársa, Johnny Gonzalez. Noha utóbbi a mérkőzés első felében jobban mozgott és balhoroggal kétszer meg is lepte Vasquezt, a címvédő a hetedik és a tizedik menetben is padlóra küldte őt, edzője pedig a második esetnél bedobta a törölközőt. Vasquez mérlege 41 győzelem, három vereség, Gonzalezé 33 sikeres ütközet, öt vesztett meccs.