A 'Keleti Szörny' kiütéssel debütált Amerikában

2006.10.08. 15:48
A nehézsúlyú Nyikolaj Valujev technikai K.O.-val megvédte címét a Boksz Világszövetség (WBA) trónján Monte Barrett-tel szemben, míg Joel Casamayor megszerezte a Boksz Világtanács (WBC) könnyűsúlyú világbajnoki övét, miután megosztott pontozással legyőzte Diego Corralest.

Chicagóban mérkőzőtt egymással a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoka, az orosz Nyikolaj Valujev és kihívója az amerikai Monte Barrett. Az előjelek a "Keleti Szörnyeteg" sikerét ígérték, hiszen eddig még nem kapott ki a profik között és a meccs előtti mérlegelésen 45 kilóval nyomott nehezebbet riválisánál.

Barrett oktatott az elején

A 210 cm magas, 147,5 kilós orosz Valujev visszafogottan kezdett a rosemonti gálán, de azt is lehet mondani, Barrett esett neki nagyon bátran riválisának. A rózsaszín kesztyűben bokszoló kihívó jól mozgott el erősebb riválisa elől, beugrásai pedig többnyire sikeresek voltak.

Az összecsapás első hat menete így egyértelműen az amerikaié volt, de mindenki tisztában lehetett vele, Valujevnek egy ütés is elég lehet a győzelemhez. A hazai közönség előtt szereplő Barrett aztán a hetedik menettől fáradni látszott, a nyolcadik három percben pedig Valujev jobbhorga "ült", amitől Barrett padlózott.

Győzött az őserő

Ebből még felállt, majd a következő két menetet is kihúzta valahogy, de a 11. menetben Valujev lerohanta az addigra már teljesen elfáradt ellenfelét, és kétszer is padlóra küldte. Az egyoldalú küzdelmet végül Barrett edzője unta meg, aki feladta a mérkőzést.

Ez azt is jelenti, hogy a "Keleti Szörnyeteg" továbbra is veretlen a profik között (45. meccsén maradt veretlen, sikereiből 33-at kiütéssel nyert), de ismét bebizonyosodott, ezt nem boksztudásának, sokkal inkább fizikai erejének köszönheti.

Casamayor pontozással nyert
A másik, Las Vegas-i mérkőzés tán még érdekesebb volt, már csak az előzmények miatt is. Az amerikai Corrales volt a címvédő, de a mérlegelésnél nem tudta hozni a súlyát, ezért megüresedett a trón, ugyanakkor a felek megállapodtak abban, ha Casamayor nyer, megkapja az övet. A kubai végül úgy nyert, hogy egyszer padlót fogott az amerikai rivális "pofonjától". Egy bírónál vesztett (113-114), viszont kettőnél (116-111, 115-112) győzött.

"Aggódtam, hogy a pontozókra maradt a döntés, de örülök, mert jól döntöttek" - mondta Casamayor, aki egyébként vitatta a rászámolás jogosságát, szerinte Corrales ellökte őt. A két klasszis már harmadszor csapott össze, először, 2004 októberében Casamayor kiütéssel diadalmaskodott, majd öt hónappal később Corrales - megosztott pontozással - visszavágott, ezúttal ismét Casamayor kezét emelték a magasba. Utóbbi 38. meccsén 34. sikerét aratta, míg Corrales 44. meccsén 4. vereségét könyvelhette el.