Vitalij Klicsko négy év után visszatér

2008.10.10. 09:50
Vitalij Klicsko négy éve mérkőzött utoljára, a WBC világbajnoki övéért. A tét ugyanaz, csak az ellenfél más: ezúttal a nigériai Samuel Peter.

Négy év kihagyás után lép ismét szorítóba szombaton az ukrán Vitalij Klicsko. Az egykori nehézsúlyú világbajnok ellenfele a WBC övének védője, Samuel Peter lesz.

A nigériai bokszoló 2001-ben kezdett a profik között, és eddigi 31 meccse közül mindössze egyet vesztett el, 2005 szeptemberében New Jerseyben Vitalij testvére, Vlagyimir Klicsko győzte le.

A hatalmas ütőerővel rendelkező, ám nem igazán tecnhikás bokszoló legutóbb idén márciusban bokszolt, akkor a hatodik menetben technikai K.O.-val nyert az orosz Oleg Maszkajev ellen a WBC (Boksz Világtanács) nehézsúlyú övéért kiírt találkozón.

Klicsko pályafutása színesebb. Az 1996 óta profisodó ukrán eddigi 35 meccséből kettőt veszített el, 2000-ben Chris Byrd, 2003-ban Lennox Lewis győzte le. (Utóbbi meccsen hiába vezetett, szétment az arca, leléptették, sebeit 60 öltéssel kellett összevarrni.)

Klicsko legutóbb 2004-ben bokszolt; Corrie Sanders legyőzésével megszerezte a WBC világbajnoki övét, amelyet decemberben Danny Williams ellen meg is védett.

Később hangzatos kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, majd azzal, hogy háromszor is lemondta a Hasim Rahman elleni meccsét. 2005 novemberében 34 évesen bejelentette, állandó térdproblémái és műtétei miatt visszavonul. Igaz, egy héttel később már jelezte visszatérne, de csak az akkor már nyugdíjas Lennox Lewis ellen.

Próbálkozott a politikai pályán is, de az ukrán parlamenti, majd a kijevi polgármester-választáson is kikapott. Tavaly szeptemberre tervezett visszatérése az amerikai Jameel McCline ellen hátsérülés miatt maradt el.

Most úgy érzi, remek erőben van, ellenfelét legutóbbi riválisához, Williamshez hasonlítja, és végeredményként is ahhoz a meccshez hasonlót vár. Akkor a nyolcadik menetben technikai K. O.-val nyert.

Valujev-Holyfield decemberben

Nyikolaj Valujev és Evander Holyfield személyében a jelenlegi legnagyobb termetű, illetve a legidősebb nehézsúlyú ökölvívó száll szembe egymással december 20-án. A 46 éves amerikai legenda az ESPN televízióban jelentette be, hogy elfogadja a 213 centis Keleti Szörnyeteg felkérését, és megmérkőzik az orosszal Németországban vagy Svájcban a Boksz Világszövetség (WBA) címéért. Holyfield sikere esetén minden idők legidősebb világbajnokaként vonulhatna be a történelembe. A jelenlegi csúcstartó honfitársa, George Foreman, aki 1994-ben 45 évesen verte Michael Moorert. Az amerikai karrierje során négyszer ült a nehézsúly trónján, 53 profi meccséből 42-t nyert meg, kilencszer kapott ki, kétszer ért el döntetlent. Valujev 49 eddigi mérkőzéséből 48-at megnyert, csupán egyet veszített el, a WBA övét másfél év után idén augusztusban szerezte vissza, miután vitatott pontozással legyőzte John Ruizt.