Klicsko dagadtra verte a világbajnokot

2008.10.12. 07:48 Módosítva: 2008.10.12. 07:57
Négy évvel legutóbbi győzelme után tért vissza a profi nehézsúlyba Vitalij Klicsko, egyből címmeccsen, és módszeresen szétpofozta a WBC-öv birtokosát, a nigériai Samuel Petert.

Az idősebbik Klicsko testvér – öccse, Vlagyimir ez idő szerint három szervezetnék is világbajnok a profi ökölvívásban, miszerint az IBO-nál, az IBF-nél és a WBO-nál – utoljára 2004 decemberében meccselt, akkor a brit Danny Williamst verte meg nagyon Las Vegasban. Utána sorozatos sérülése miatt visszavonult, a politikai pályával is próbálkozott Ukrajnában, sikertelenül, majd többször iparkodott visszatérni a ringbe, de felkészülései során mindig újra megsérült.

Ezúttal nem, aminek a Nigériai Lidércnyomásnak becézett Samuel Peter látta kárát. Az első afrikai bokszoló, aki világbajnokká emelkedett, legutóbb a kazah színekben versenyző Oleg Maszkajevet ütötte ki. Eddig egyetlen veresége volt, azt éppen a kisebbik Klicsko mérte rá egy taktikus mérkőzésen. A masszív Petert sokan tartották annak az embernek, aki színt visz a posztszovjet ökölvívók által uralt nehézsúlyba – de nem vették számításba, hogy a Nigériai Lidércnyomásnak csak a szája és az ütőereje nagy, iskolázottságban esélye sincs a Klicskókkal szemben.

Vitalij Klicsko mindenesetre hosszú kihagyásához képest meglepően lazán és dinamikusan bokszolt szombat éjjel a berlini O2 arénában, ellenfelének szemernyi esélye sem volt. Hosszú karjaival már az első menetekben rengeteg hatalmas pofont osztott ki Peternek, aki sehogy sem tudott ütőtávon belülre kerülni. Klicsko gyakorlatilag bármikor kiüthette volna, de várt. Nagy erejű ütéseket nem vitt be, a kisebbek is elegendőek voltak ahhoz, hogy a nigériai egyre inkább elfelejtse, hol van, és miért van ott, ahol. Ahogy a Profiboksz.hu szerzője írta: „A sok fejjel védett ütés hatása szemmel látható volt Peter feldagadt arcán, és a találkozó közepére teljesen szétesett az addig sem túl acélos boksza is.” A világbajnok a 8. menet után adta fel a kilátástalan küzdelmet, nem várták meg a kiütést.

A magabiztos győzelemmel tehát Vitalij Klicsko a WBC világbajnoka lett, a háromöves Vlagyimirral együtt tehát négy nagy szervezetnél első a testvérpár – ilyen még soha nem volt a profiboksz történetében. A családi gyűjteményből csak a WBA-öv hiányzik, azt a szintén posztszovjet Ruszlan Csagajev birtokolja.

Chad Dawson legyőzte Antonio Tarvert

Nagy érdeklődésre számot tartót mérkőzést vívtak szombat éjjel félnehézsúlyban is, a feltörekvő amerikai Chad Dawson többszörös Roy Jones-verő honfitársával, Antonio Tarverrel találkozott. Erdei Zsolt súlycsoportjának öt meghatározó bokszolója közül ketten léptek tehát kötelek közé – a harmadik Joe Calzaghe, a negyedik Bernadr Hopkins, az ötödik Roy Jones Jr. – és a fiatalos lendület diadalmaskodott a rutin felett. A még csak 26 éves Dawson egyhangú pontozással szerezte meg eddigi tulajdonosától az IBF és az IBO övét.