Mosley doppinggal verte de la Hoyát

2008.12.03. 12:31
Az öt évvel ezelőtti meccs utóéletére éppen de la Hoya meccse előtt derült fény, pedig Mosley már akkor elismerte, nem volt tiszta. A Golden Boynak becézett amerikai szombaton a Fülöp-szigeteki Manny Pacquaióval bokszol.

Shane Mosley EPO-t is használt a felkészülésekor az előtt a 2003-as bokszcsata előtt, amelyben legyőzte a szintén amerikai Oscar de la Hoyát. Ezt maga Mosley vallotta be fél évtizeddel ezelőtti bírósági meghallgatásakor, amint azt a most nyilvánosságra került dokumentumok megerősítették, írta szerdán a New York Daily News.

A cikk szerzője a papírokba azt követően tekinthetett bele, hogy jogilag hozzáférhetővé vált a doppingközpontként elhíresült BALCO laborral kapcsolatos bírósági ügyiratok egy része.

Mosley is azok közé az élsportolók közé tartozott, akik kapcsolatot ápoltak a BALCO vezetőjével, Victor Contéval. A profi ökölvívó vallomásában elismerte, hogy doppingolt, bár leszögezte azt is: nem tudott arról, hogy az általa használt anyag - az EPO - tiltott vagy illegális szer lett volna.

Az akkori mérkőzés a WBC és a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki címéért ment, és a 12 menetes csata után a három bíró ítélete egyöntetű volt: 115-113 arányban Mosleyt látták jobbnak.

Ez azt jelentette, hogy az olimpiai bajnoki aranyéremig jutott, majd profiként öt különböző súlycsoportban is világbajnokká lett Oscar de la Hoyának nem sikerült revánsot vennie ellenfelén a három évvel korábbi, szintén pontozásos vereségéért.

De la Hoya a meccs előtt úgy fogalmazott, ha kikap, abbahagyja, majd veresége után a pontozást vitatva perre akarta vinni az ügyet.

Az akkori nagyváltósúlyú mérkőzés résztvevői közül Mosley jelenleg január 24-re tervezi újabb összecsapását a mexikói Antonio Margaritóval a WBA világszövetség vb-övéért, míg De La Hoya most szombaton lép a kötelek közé a fülöp-szigeteki Manny Pacquiaóval. Utóbbi az év egyik leginkább várt összecsapása, eredetileg több súlycsoport különbség lenne a két sportoló között, de a szuperklasszis Pacquaio felhízott a meccs létrejötte érdekében. Ennek megfelelően nincs is veszíteni valója,