Kivégezte ellenfelét a dagadt reménység

2009.06.15. 12:57 Módosítva: 2009.06.15. 12:57
A profiboksz-hétvége legegyértelműbb meccsét a kubai Odlanier Solis vívta szerencsétlen amerikai ellenfelével. A nehézsúlyú ígéret az első menetben brutális K. O.-val intézte el Dominique Alexandert, azóta ünnepelteti magát, de sokan kétségbe vonják, hogy ő lenne a jövő bajnoka.

A posztszovjet bokszolók által uralt profi nehézsúly rajongói évek óta várják, hogy valaki izgalmasabbá tegye a dolgokat, de egyelőre nem tűnt fel senki, aki komoly kihívója bírna lenni a Klicsko tertvéreknek és a többieknek, az ukránok és az oroszok mindenkit simán lepofoznak, Samuel Petertől Juan Carlos Gomezig, akit meg nem, az sérülésbe menekül, mint a cirkálósúlyból felhízott David Haye.

A reménységek egyike a kubai Odlanier Solis, aki 2004-ben olimpiát nyert, aztán elhagyta hazáját, majd 2007 áprilisában elkezdte profi karrierjét. Pályájának érdekessége, hogy azonnal komoly ellenfelekkel bokszoltatták, elsőre máris a jó nevű Andreas Sidonnal engedték össze Hamburgban, akit az első menetben kiütött.

Solis most 14 csatánál tart, mindet megnyerte, 10-et kiütéssel, úgy, hogy kizárólag potizív mérlegű ellenfelei voltak. Menet közben megszerezte a WBC nemzetközi bajnoki övét is. Utolsó sikerét pénteken aratta, nem akármilyen K. O.-val intézte el az amerikai Dominique Alexandert. Közepes képességű ellenfele jószerével meg sem tudta ütni, Solis sem kapkodott egy ideig, mígnem az első menet 3 percének közepén lecsapott, Alexander elterült. Ebből még felállt az amerikai, de a következő másodpercekben 5-6 akkora pofont kapott, amiből egy is elég lett volna a kiütéshez, fekve maradt, úgy kellett ápolni.

Solis a meccs után igen elégedetten nyilatkozott: "Én vagyok a nehézsúly jövője. Senki nem fog tudni megállítani. Egy jövendőbeli vitathatatlan világbajnok vagyok" – mondta a Profiboksz.hu cikke szerint. Promótere, a jól ismert Ahmet Öner sem fogta vissza magát: "Solis megmutatta, hogy képes magas szinten bunyózni. Most jöhetnek a világklasszis ellenfelek, hogy minél gyorsabban eljuttassuk őt a csúcsra."

A szakértők mindazonáltal kritikusak. Ennek oka, hogy a kubai fiatalember alapos súlyfelesleggel lépett ringbe. 119 kilogrammal mérlegelt, ez a privát rekordja, ráadásul feltűnő volt, hogy a kiütés után nehezen szedi a levegőt. Noha képességei egészen kivételesek, nyilvánvaló, hogy az Öner által említett világklasszis ellenfelek legyőzéséhez sokat kell javítani kondícióján. Solis eddigi leghosszabb meccse a 9. menetben ért véget, a már említett nemzetközi bajnoki címért küzdött 2008 októberében az új-zélandi Chauncy Welliverrel, a 9. menetben győzött kiütéssel.