Balzsay Károly elbukta élete meccsét

2009.08.23. 16:53
Szombaton Balzsay Károly a 11. menet elején technikai K.O.-val vereséget szenvedett az orosz születésű, de német Robert Stieglitztől. A meccs előtt volt, aki könnyű házi feladatnak tartotta az összecsapást, a vége az lett, hogy Balzsay elveszítette a WBO nagyközépsúlyú övét.

A meccs után Balzsay nem volt túl jól, hordágyon vitték a ringből kórházba, de vasárnap reggel kiengedték. Nem csak elveszített világbajnoki címe fájhatott, a 9. és a 10. menetben Stieglitz nagyon megverte.

A találkozó tanulságait le kell vonni, de sokkal fontosabb, hogyan alakul ezután Balzsay karrierje, mi a véleményük a szurkolóknak és a szakmának a tegnapi vereségről. A profiboksz.hu szavazásán az olvasók 39 százaléka szerint vége a bokszoló érdemi karrierjének.

Fritz Sdunek, Balzsay edzője a weboldal szerint a meccs után így nyilatkozott: „Károly teljesen kimerült a meccs végére, tudatánál volt, megértette, hogy mi történik, de a legjobb volt beszüntetni a küzdelmet. Azt hiszem, túl nagy volt rajta a nyomás a hazai közönség előtt, hűvösebb fejjel kellett volna bokszolnia. Nagyon felkészült volt Robert Stieglitz, gratulálok neki és csapatának a győzelemhez.”

Érdekes és egyben tanulságos a szurkolók véleménye, amely némileg összecseng Balzsay meccse előtt elhangzottakkal. Sokan úgy gondolják, bukásának a menedzsment és nem utolsósorban a felkészítés az oka.

A rutin hiánya is fontos tényező volt a szombati vereségben és az is nagyon valószínű, hogy az ellenfél, Robert Stieglitz pontosan így építette fel a taktikáját, hiszen a kilencedik menettől kezdett őrült erővel támadni, amikor már Balzsaynak jártányi ereje sem volt.

Az is tény viszont, hogy Balzsay az utolsó öt meccséből kettőt a legvégén, pontozással nyert meg. Egyszer az 5., egyszer a 10., egyszer a 11. menetben ért véget a találkozója, de mindegyikből győztesen jött ki.

Stieglitz egyébként csak az ötödik volt az augusztusi WBO-ranglistán, amit még Balzsay vezetett. (A WBO augusztus 24-től Budapesten rendezi négynapos konferenciáját.)

Az Universumnál – és a német sajtóban is – Balzsay veresége helyett sokkal inkább Jürgen Brähmer győzelmével vannak elfoglalva, aki a lengyel Aleksy Kuziemskit verte a WBO félnehézsúlyú interim vb-címéért, így a német bokszoló lesz Erdei Zsolt kihívója. Balhorgai miatt Kuziemskire többször is számolni kellett, sőt, a lengyel kétszer padlóra is került.

Klaus-Peter Kohl, az Universum elnöke nem nyilatkozott egyértelműen Balzsay jövőjéről. A korábban Erdei Zsolttal is vitába keveredő menedzser szerint a jövő dönti el, mi lesz a magyar bokszoló sorsa az istállónál, amely egyébként évek óta válságban van, és ez a címmeccses vereség sem tett jót neki.

Sergei Dzindziruk, a WBO nagyváltósúlyú világbajnoka újból megerősítette, hogy el akarja hagyni az Universum Box Promotiont és egy amerikai céggel akar együtt dolgozni. Balzsaynak is ajánlatott tett az HBO, hogy novemberben Las Vegasban védjen címet. Ezzel a vereséggel ebből semmi nem lesz, és a német istállónál fennálló szerződése is veszélybe kerülhet.