Két érem a cél a moszkvai ökölvívó Eb-n

2010.06.03. 15:48

Két érem megszerzése a cél a magyar ökölvívó-válogatott számára a szombaton kezdődő moszkvai Európa-bajnokságon. „Azt mondtam a fiúknak szerda este, hogy mindenki hozza ami benne van, plusz egyet, s akkor nem lesz baj” - osztotta meg az MTI-vel a magyar válogatottnak adott útravalóit Kovács László szövetségi kapitány csütörtökön a Ferihegyi reptéren, miközben a csapat az Európa-bajnokság színhelyére, Moszkvába induló gépre várt.

„A cél, hogy mindenki a lehető legjobban bokszoljon, én pedig két érem megszerzésével lennék elégedett másfél hét múlva - mondta a szakvezető. - Az idei évben nagyszerű eredményeket értünk el a nemzetközi tornákon, a Bocskai emlékversenyen vagy az ankarai Miniszterelnök Kupán például, ami nagyon biztató, ugyanakkor persze majd az orosz fővárosban kell igazán jól teljesíteni.”

A csapat az utóbbi négy hetet Tatán töltötte, ahol négy tréner gondoskodott arról, hogy tökéletes állapotban induljon neki a 11 versenyző az oroszországi útnak. Kovács László úgy véli, a felkészüléssel nem volt baj, öklözői pedig készen állnak az év legnagyobb feladatára.

„Több csoportra lehet osztani a csapatot. Van hat versenyzőnk, Kalucza Norbert, Varga Miklós, Káté Gyula, Bacskai Balázs, Szellő Imre és Darmos József, akik megfelelő nemzetközi rutinnal rendelkeznek, sok nagy versenyen voltak, nekik jól kel teljesíteniük. Persze ez nem feltétlenül jelent érmet - mondta Kovács. - A többiek között van olyan, mint például Lakatos István, aki még nagyon fiatal, de már korosztályos versenyen megmutatta, hogy nagyon sok van benne. Az alsóbb súlycsoportokban labilis szerkezetű egyelőre a csapat, de év végére itt is ki kell derüljön, hogy kivel mehetünk neki az olimpiai kvalifikációs versenyeknek.”

Az Eb-esélyeknél a kapitány hangsúlyozta, hogy komoly serepe van a sorsolásnak. A világbajnoksággal ellentétben a kontinensviadalon nincs kiemelési lista, így a vak szerencse dönti el, ki kivel kezd és milyen ágra kerül. A válogatottban vannak olyanok, akiket senkitől sem kell félteni, Bacskai, Varga vagy Káté például bárkit képes lehet legyőzni a kapitány szerint, de azért náluk sem mindegy, hogy mikor jönnek az igazán nehéz riválisok.

„A junior világbajnok Bacskai Balázs idén nagyszerű formában versenyez, abban bízunk, hogy ezt hozza most is, a legutóbbi Eb-n bronzérmes Varga Mikinél az a kérdés, hogy a nyugodtsága a ringben is megmarad-e, s persze, hogy nem lesz-e túl nyugodt. A Liverpoolban 2008-ban ezüstérmes, kétszeres vb-harmadik Káté Gyula egy gladiátor, bármire képes - elemezte legesélyesebb versenyzőit a szakvezető, hozzátéve, hogy a legjobbaknak és társaiknak is nem csupán az Eb-helyezésekért kell küzdeniük. - Nagyon fontos a verseny a jövőre sorra kerülő kvalifikációs világbajnokság szempontjából, mert a kiemelés megállapításánál a világranglistát veszik alapul, amibe nagyon komoly szerepe lesz a mostani eredménynek.”

A magyar csapat csütörtökön, helyi idő szerint 14 órakor érkezett meg az orosz fővárosba, majd -miután a busz közel két óra alatt átverekedte magát a délutáni, óriási dugón - elfoglalta szállását. Pénteken edzés vár a bokszolókra, aztán szombaton reggel a sorsolással, majd a selejtezőkkel megkezdődik a torna.

A magyar Eb-csapat:

48 kg: Lakatos István

51 kg: Kalucza Norbert

54 kg: Berna Dávid

57 kg: Ráth Miklós

60 kg: Varga Miklós

64 kg: Káté Gyula

69 kg: Bacskai Balázs

75 kg: Harcsa Norbert

81 kg: Szellő Imre

91 kg: Darmos József

+91 kg: Bernáth István