Északi Rémálom–Nigériai Rémálom K. O.

2011.04.03. 11:41 Módosítva: 2011.04.03. 11:58

Robert Helenius személyében hamarosan új kihívójuk lehet a Klicsko testvéreknek a nehézsúlyban. A finn nehézsúlyú bokszoló a szombat esti hallei Sauerland gálán a kilencedik menetben brutálisan kiütötte az egykori világbajnok Samuel Petert. Az első balhorogból még nagy nehezen felállt a nigériai, de másodperceken belül kapott még egy ugyanolyat, ami után egy-két percig jószerével mozdulni sem tudott. Érdekesség: mindkét öklöző beceneve Rémálom, az egyik Északi, a másik Nigériai, az egyik ráerősített, a másik másikat választhat.

A meccset egyébként a WBO és a WBA interkontinentális címeiért írták ki, úgyhogy valószínűsíthető, a győztes világbajnoki kihívói pozícióba kerül e szervezeteknél. Annyi biztos, a Boxrec.com összesített számítógépes ranglistáján a finn 11 pozíciót javítva máris a 7. helyen áll.

A két méter magas Robert Helenius kevesebb, mint három éve profi, ez volt a tizenötödik mérkőzése, mindet megnyerte, közülük tízet K. O.-val. Meglehetősen korán jutott komoly ellenfelekhez, 2010 januárjában kiütötte a szebb napokat is látott Lamon Brewstert, de találkozott Tarasz Bidenkóval és Attila Levinnel is. Kétségtelen persze, hogy eddigi riválisai közül Samuel Peter volt a legerősebb.

A nigériai exrémálmot fél évtizeddel ezelőtt a kategória legnagyobb reménységének tartották, olyasvalakinek, aki megtörheti Vlagyimir és Vitalij Klicsko akkor még csak kialakulófélben lévő egyeduralmát. Vlagyimir elleni első, 2005. szeptemberi csatája során oda is tette magát: háromszor ütötte le az ukránt, aki azonban mindháromszor felállt, majd végül pontozásos győzelmet aratott.

Peter ezután szívósan próbált visszkapaszkodni az elitbe, kétszer kapta el James Toneyt, egyszer Oleg Maszkajevet – ezzel a győzelemmel szerzett világbajnoki címet –, mígnem Vitalij Klicsko véget vetett a jó szériának, 2008 októberében szabályosan péppé verte. Utána kikapott Eddie Chamberstől, majd Vlagyimir Klicskótól még egyszer, a szombati volt az ötödik veresége. Innen nehéz lesz újabb vb-címmeccshez jutnia.