Vitalij Klicsko lebontotta Adameket

2011.09.11. 00:32

Az ukrán Vitalij Klicsko érzékeny és intelligens ember, a lengyel Tomasz Adamek szíve és szívóssága pedig egészen kivételes – ezek voltak a wroclawi WBC-címmeccs tanulságai. A profi ökölvívás nehézsúlyának két fontos alakja csapott össze a lengyel nagyváros vadonatúj, a jövő évi futball-Eb-re épített stadionjának sok tízezer nézője előtt. Akiknek a várakozásoknak megfelelően azt kellett végignézniük, ahogyan laposra verik kedvencüket. Nekik legyen mondva, a reménytelen kilátások és fejlemények ellenére sem lankadtak, az utolsó pillanatig lelkesen biztatták a Gorál becenevű hazai atlétát, aki ezt természetesen meg is érdemelte.

Nem nagyon találkoztunk szakértővel, aki akár minimális esélyt adott volna a lengyel kihívónak. Az okok egyszerűek. Egyrészt: a negyvenéves, hatalmas méretű és erejű idősebbik Klicsko 2003 óta egyáltalán nem került közel ahhoz, hogy bárki is meglepje. Másrészt: Tomasz Adamek több számmal kisebb nála, a félnehézsúlyból érkezett, és bár szombat estig a cirkálót és a nehézsúlyt is ide számítva csak egy zakója volt – a kiváló Chad Dawsontól kapott ki még két kategóriával lentebb, 2007-ben –, senki sem számított rá, hogy esélyessé fejlesztheti magát erre az estére.

Pedig Adamek okosan építkezett. A legnehezebbek közt egy Andrew Golota elleni sima KO-val mutatkozott be két évvel ezelőtt, aztán elkapta a nem feltétlen kutyaütő Chris Arreolát, majd kimondottan magas, nehéz és jó fizikumú ellenfeleket választott és győzött le, mint Michael Grant és Kevin McBride.

Ám a wroclawi csatában bebizonyosodott, mégsem pusztán a méret a lényeg, nem csak annak köszönhetik az ukrán uralkodók a sikereiket. Vitalij Klicsko nemcsak nagyobb és erősebb, hanem meglepő módon gyorsabb, összeszedettebb és koncentráltabb is volt ellenfelénél. Az első perctől kezdve irányított, majd a második menet végén bevitt egy akkora jobbost, hogy attól korábbi kihívóinak bármelyike sírva menekült volna a saját ringsarkába. Adamek nem ezt tette, kihordta a pofont lábon, ráadásul a gong is segített rajta.

Úgy-ahogy összeszedte magát a lengyel, sőt, a negyedik menet mintha az övé lett volna, ha nem is egyértelműen. Az ötödik felvonástól kezdve viszont már nyomasztóvá vált a világbajnok fölénye. Ekkortól tényleg úgy tűnt, Klicsko elsődleges célja, hogy ne tegyen nagyon nagy kárt riválisában. A hatodik menet végén ezzel együtt megint odavert egy hatalmasat, és bár Adamek állva maradt, a bíró mégis rászámolt.

Innentől az volt a kérdés, mikor lesz muszáj félbeszakítani a meccset. A kilencedik menet különösen fájdalmas volt, az ukrán végigverte a ringen a lengyelt, de igazán nagyot nem akart ütni. A tizedikben ugyanez folytatódott, a közönség fütyült, az összes riporter azt rikoltozta, hol a mérkőzésvezető, hiszen Adamek teljesen képtelen volt védekezni. A bíró aztán csak közbelépett, és kihirdette a TKO-t.

A WBC-bajnok Klicsko mérlege ezzel 43-2-0-ra módosult, sikerei közül negyvenet KO-val vagy TKO-val ért el. Tomasz Adameknek ez volt a második veresége és első kiütéses bukása profi pályafutása során.

A történtek után továbbra is a két Klicsko testvér birtokolja az összes fontos szervezet világbajnoki címét. Ha minden igaz, legközelebb a négy vonalon is bajnok Vladimir teszi kockára öveit, kihívója az északi rémálom, a szintén óriás Robert Helenius lehet.