Két-három olimpiai kvóta a cél az ökölvívó-vb-n

2011.09.23. 09:18

Két-három olimpiai indulási jog megszerzésével lenne elégedett Kovács László szövetségi kapitány a hétfőn kezdődő férfi ökölvívó-világbajnokságon, Bakuban. A szakvezető teljes, tízfős csapattal utazott el csütörtökön Azerbajdzsán fővárosába, ahol minden súlycsoportban óriási mezőny gyűlik össze, így vélhetően többeknek még a 64 közé jutásért is kötelek közé kell majd lépniük.

„Nagyon nehéz vb előtt állunk, de fizikálisan tökéletesen felkészültünk, a tesztek eredményei kiválóak mindenkinél, a fő kérdések fejben dőlnek majd el - mondta a vb előtt Tatán edzőtáborozó válogatott irányítója az MTI-nek. - A tét most nagyobb, mint a többi világversenyen, mivel minden sportolónak az olimpiai szereplés az álma. Majd a ringben derül ki, hogy a mieink miként bírják ezt a fajta nyomást.”

A vb-n a 91 és +91 kg-ot kivéve kategóriánként az első tíz szerez kvótát, a két felső súlycsoportban pedig az első hat. A nyolcaddöntő vesztesei közül az lesz a 9., aki a későbbi győztestől kap ki és az a 10., akit az ezüstérmes ver meg, ugyanez dönt az 5. és 6. helyezettekről is. Mind a tíz kategóriában vélhetően nyolc-nyolc kiemelt lesz majd a sorsolásnál, s a magyar csapat két legjobbja, Káté Gyula (64 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) is közéjük tartozik.

„Bacskai első, Káté harmadik kiemelt, ami sokat jelent, mert az elején nem kaphatnak ellenfelet a legjobbak közül. Tőlük, illetve az idei Európa-bajnokságon harmadik Szellő Imrétől (81 kg) várom a legjobb szereplést. Mindannyian jó állapotban vannak, még akkor is, ha Balázs bokája a múlt héten kificamodott, meg is ijedtünk, de szerencsére két-három nap alatt teljesen rendbe jött. Imrének a bölcsességfogával voltak gondok a felkészülés alatt, Gyula viszont hosszú idő után először volt végig problémamentes” - beszélt a válogatott legjobbjairól a kapitány, aki mindehhez hozzátette, hogy a 60 kg-ban szereplő Varga Miklós is odaérhet, ha kiegyensúlyozottan jól teljesít, ami korábban ritkán sikerült neki nagy tornán.

„Nem akarok ígérgetni, meg hangzatos kijelentéseket tenni, a lényeg, hogy Balázs olyantól ne kapjon ki, akinél jobb, ehhez kell ő, és persze kellenek a pontozók is. Mindent megtettünk, ezért nyugodtan utazhatunk a vb-re” - mondta Bacskai Imre, a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázs édesapja és edzője.

„Gyuszival minden rendben, de majd ott derül ki igazán, hogy milyen a formája. Egészséges volt, ami egy kicsit meg is ijeszt, mert korábban mindig akkor jutott messzire, amikor mindenféle nyavalyája volt a felkészülés alatt” - mondta viccesen Szántó Imre a legutóbbi vb-n harmadik, kétszeres vb-bronzérmes és kétszeres Eb-ezüstérmes csapatkapitány, Káté trénere.

A válogatott többi tagjával kapcsolatban Kovács László kiemelte, hogy a kétszeres Eb-harmadik nehézsúlyúnak, Darmos Józsefnek rendkívül nehéz dolga lesz, bravúr lenne, ha a legjobb hat között végezne, ám fizikailag ő is rendben van. Kérdés azonban még Kovács számára is, hogy Bakuban miként bokszol majd. A korábban 51, majd 52 kg-ban szereplő, a pekingi olimpián is részt vett Kalucza Norbert most 56 kg-ban indul, ami nem szokatlan a debreceni versenyző számára, s külön előnyt jelent neki, hogy nem kell a fogyasztással annyira megküzdenie, mint az elmúlt években. Az 52 kg-ban induló Dobrádi Zsolt, illetve a 75 kg-os Harcsa Zoltán még nagyon fiatal, folyamatosan kell mindkettőnek beleerősödnie a felnőttek mezőnyébe, Bouquet Bencétől pedig megfelelő helytállást vár a legnehezebbek között, csakúgy, mint a 49 kilós Ungvári Istvántól.

„Két-három kvótával lennék elégedett, s ha ehhez még egy érem is jönne, különösen boldog lennék, csalódást pedig egyértelműen az jelentene, ha üres kézzel jönnénk haza Bakuból” - összegezte elvárásait a kapitány.

A világbajnokságon vasárnap rendezik a sorsolást, az első versenynapot jövő hétfőn, majd a kéthetes torna zárásaként a finálékat október 8-án tartják.

A magyar vb-csapat

49 kg: Ungvári István

52 kg: Dobrádi Zsolt

56 kg: Kalucza Norbert

60 kg: Varga Miklós

64 kg: Káté Gyula

69 kg: Bacskai Balázs

75 kg: Harcsa Zoltán

81 kg: Szellő Imre

91 kg: Darmos József

+91 kg: Bouquet Bence

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek