Nem volt korrupt az AIBA

2011.12.13. 11:06

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) belső vizsgálata szerint teljesen megalapozatlan a BBC egyik szeptemberi riportjának azon állítása, hogy az AIBA-nak két garantált londoni olimpiai aranyéremért cserében nyújtott támogatást egy azeri befektető.

A televíziós csatorna néhány nappal az Azerbajdzsán fővárosában rendezett idei olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt adta le azt a leleplezőnek szánt riportját, melyből az derült ki, hogy egy személy az AIBA égisze alatt futó félprofi World Series Boxing-ligát támogatta meg kilencmillió dollárral azeri ötkarikás sikerekért.

Vu Csing Kuo, az AIBA elnöke már a riport megjelenése után abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de megígérte, hogy vizsgálatot indít. Az erre a célra felállított bizottság hétfőn zárta le a munkát, és ez alapján a legfontosabb megállapítása, hogy alap nélküli és mindenféle bizonyítékot nélkülöző vádak hangzottak el a BBC anyagában.

A BBC az AIBA mostani megállapításaira reagálva jelezte, hogy továbbra is fenntartja saját tényfeltáró riportjában elhangzottakat, s együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az ügy további vizsgálatában.