Négy magyar döntős a Bocskai emlékversenyen

2012.02.10. 19:21

A pénteken ringbe lépett hat magyarból négy bejutott az 56. Bocskai István ökölvívó emlékverseny szombati döntőibe, melyen nagy meglepetésre nem lesz majd ott a viadal legnagyobb sztárja, a kínai olimpiai bajnok Cou Si-ming, aki nem a ringben kapott ki, hanem a pénteki mérlegelésen bukott el, 70 dekával. A nap szenzációja így már a reggeli órákban, az elődöntők rajtja előtt órákkal megszületett, mert ekkor vált biztossá, hogy a háromszoros világbajnok kínai papírsúlyú (49 kg) nem bokszolhat.

Cou kiesésével Ungvári István, aki a tavalyi világbajnokságon sima pontozással kapott ki a kínaitól, meccs nélkül jutott a fináléba, s mivel a 49 kg-os Lakatos István dél-koreai, míg az 52 kg-ban érdekelt Dobrádi Zsolt kínai riválisával szemben maradt alul, sokáig a hajdúsámsoniak versenyzője volt az egyetlen magyar finalista.

A 69 kg elődöntőjéig kellett várni az első magyar sikerre, mely ugyanakkor emlékezetesre sikeredett, mivel a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs döntő fölénnyel győzte le a török Önder Sipalt. A meccs vége látványos volt, addig azonban komoly erőbedobásra késztette a Vasas kiválóságát Sipal, aki két meneten keresztül bátran és óriási tempóban bokszolt, igaz, ez az első menetben döntetlenre, a másodikban pedig egypontos hátrányra volt csak elég a számára. A harmadikban már egyértelműen látszott, hogy a török elkészült az erejével, többször egyszerűen csak kifordult, majd kétszer is számolni kellett rá, a második után pedig a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.

„Azért voltak még hibák, amiket ki kell javítanunk, de örülünk a győzelemnek” - mondta fia teljesítményéről Bacskai Imre, a Vasas edzője.

Néhány perc múlva a kispestiek 75 kilósa, a tavalyi vb-n olimpiai kvótát szerzett Harcsa Zoltán következett. A csütörtökön a kétszeres vb-győztes Abbosz Atojevet legyőző magyar nagyon magabiztosan öklözött a lengyel Tomasz Jablonszki elleni elődöntőjében, gyors balegyeneseivel rendre szépen előzte meg riválisát, aki a meccs előre haladtával egyre rosszabbul nézett ki. Az utolsó periódusban már ömlött a vér az orrából, majd Harcsa gyönyörű kombinációval megrendítette, a bíró pedig kiszámolta.

„Mindent sikerült megvalósítani, amit Öcsi bácsi kért, úgyhogy elégedett vagyok, pláne annak fényében, hogy a korábbi meccsünkön alaposan megszenvedtem a lengyel srác ellen” - nyilatkozta az MTI-nek Szántó Imre tanítványa.

A nap utolsó magyarja, a kétszeres Eb-harmadik Darmos József (91 kg) az orosz Abdulhamid Nurmagomedovval vívott hatalmas csatát. Darmos nagyon szépen dolgozott testre, bal horgokkal, bal egyenesekkel is szépen talált, s az első és a második menet után is két ponttal, megérdemelten vezetett. Az utolsó három percben két nagyon fáradt nehézsúlyú küzdött, néhol dulakodott egymással, melynek végén Darmos 23-16-os győzelmet aratott, s negyedik magyarként biztosította helyét a finálékban. Az 56. Bocskai döntőit szombaton 16 órától rendezik az Oláh Gábor utcai csarnokban.