Szellő kezdi az ökölvívó olimpiai selejtezőt

2012.04.15. 11:53

Vasárnap délelőtt a sorsolással megkezdődött a férfi ökölvívók európai olimpiai selejtező tornája a törökországi Trabzonban. Minden egy napot csúszott, mivel pénteken nem tudtak leszállni a repülőgépek a Fekete-tengeri kikötővárosban, akkora köd telepedett a környékre. Emiatt a 44 résztvevő nemzet közül 18 küldöttsége Isztambulban volt kénytelen tölteni a péntek éjszakát - a magyarokmár csütörtökön megérkeztek -, így a rajt, és természetesen a sorsolás is szombat helyett vasárnapra maradt.

A magyarok hét súlycsoportban érdekeltek a tízből - hárman már a tavalyi bakui vb-n biztosították londoni repülőjegyüket -, vasárnap egyedül a 81 kilós Szellő Imrének kell bokszolnia, a többiek erőnyerők. Darmos Józsefnek (91 kg) akkora szerencséje volt, hogy kifogta az egyetlen helyet a 15 fős mezőnyben, amelyért nem kell mérkőzni. A két legerősebb európai boksznemzet, Ukrajna és Oroszország képviselői a legtöbb súlycsoportban már a bakui vb-n biztosították olimpiai szereplésüket.
 

A magyarok sorsolása:
49 kg (17 induló, 4 kvóta):
A legjobb nyolc közé jutásért: Ungvári István-Patrick Barnes (ír). Ha Ungvári győz, a Vagyim Kirilenka (fehérorosz)-Stefan Caslarov (román) mérkőzés győztesével mérkőzik a kvótáért.
52 kg (16, 3):
A legjobb nyolc közé jutásért Kalucza Norbert - Francisco Torrijos (spanyol). Ha Kalucza győz, a Ronnie Beblik (német)-Severiane Csiladze (grúz) mérkőzés győztesével bokszol a négy közé jutásért.
56 kg (22, 4):
A magyar induló erőnyerő. A nyolc közé jutásért Nagy Krisztián-Magomed Abdulhamidov (azeri) meccs lesz, ha Nagy győz, a Michal Zatorsky (szlovák)-Denis Makarov (német) mérkőzés győztesével bunyózik a négy közé jutásért.
60 kg:
Varga Miklós már olimpikon
64 kg:
Káté Gyula már olimpikon
69 kg (18, 2):
A magyar induló erőnyerő. A nyolc közé jutásért Bacskai Balázs-Dmitrij Kormilin (észt) mérkőzés lesz, aztán Bacskai - ha győz - a Hrajr Matevoszjan (örmény)-Muhnd Bakry (izraeli) meccs győztesével meccsel a négy közé jutásért.
75 kg:
Harcsa Zoltán már olimpikon
81 kg (28, 3):
Szellő Imre a 16 közé jutásért az észt Ainar Karlsonnal bokszol, utána a Daugirdas Semiotas (litván)-Victor Cotiujanschi (moldovai) meccs győztesével találkozik a nyolc közé jutásért.
91 kg (15, 1):
Darmos József erőnyerő, a négy közé jutásért a Thomas McCarthy (ír)-Alem Colpa (bosnyák) mérkőzés győztesével csatázik.
+91 kg (2):
Bernáth István erőnyerő, a nyolc közé jutásért az izraeli Roman Maryanovskival találkozik, s ha győz, a négy közé jutásért az Einar Otto Vallin (svéd)-Mihai Nistor (román) meccs győztesét kapja.