Csonttörő a küzdősport akadémia főnöke

2013.03.06. 19:09

Nagy János megjárta az atlantai olimpiát, akkor, az amatőröknél kikapott az argentin Julio Pablo Chacóntól, a profiknál ugyanakkor kétszer is legyőzte. (Kokó pályafutását az argentin törte ketté.)

2006-ban vb-címmeccset kapott, akkor kapott ki először – Barrios a 49. másodpercben kiütötte -, utána nem is tért vissza a ringbe. Sokáig nem találta magát a civil életben, építésvezető volt, kertész is.

„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – mondta két éve, amikor már Budajenőn és Zsámbékon foglalkozott gyerekekkel, küzdősportot kedvelő felnőttekkel.

Váczi János, Simicskó István, Lacza Ádám
Váczi János, Simicskó István, Lacza Ádám

Most már csak a bokszra figyel, a két település mellett a XII. kerület egy régi lerobbant fitnesztermében támadt fel - a felújítást az önkormányzat segítette -, és a küzdősport akadémián 27 gyerekkel foglalkozik márciustól.

„Huszonötös volt az exceltáblám, de már két nevet be kellett írnom alá pluszban. Szerencsés érzés, amikor még emlékeznek az emberre, és azt mondhatom, ha tizennégy vagy tizenöt éves gyerekek is jönnek ide be, a fele azt mondja, tudja, hogy volt két Chacón meccsem is. Ez azért borzasztóan jó érzés, mert ők a fénykoromban hét vagy nyolc évesek lehettek. Van, akinek én adok először kesztyűt a kezébe, én mutatom meg neki, hogy kell erősen és határozottan ütni. Fent van a neten sok minden rólam, de van, akinek csípőből beugrik, valaha említésre méltó volt a bokszéletem. Szeretnék nagyon jó ökölvívókat nevelni, magyar bajnokokat, szeretném átadni a tudásomat. A kitartást, a technikát, mindent” – fejtette ki Nagy János, aki nem szerette a Csonttörő becenevet, magát inkább Miki egérnek becézte volna.

Lacza Ádám és Simicskó István
Lacza Ádám és Simicskó István

A Csaba utcai akadémia ünnepélyes átadásakor Simicskó István sportállamtitkár is megjelent, aki egyébként is a küzdősportok lelkes barátja, kungfuzik.

Az ökölvívás mellett, a kempo, dzsúdó, a női önvédelem, az MMA, a karate, vagy a kick-boksz és thai-box, kettlebell esetleg a brazil ju-jitsu alapjait is meg lehet tanulni.

Váczi János alpolgármester már abban bízott, hogy a 2020-as olimpián lesz olyan magyar versenyző, aki az akadémiáról kerül ki.