Vajon mit ér Klicsko ellen a Tyson-stílus?

2013.10.05. 10:11

Vlagyimir Klicsko szombaton Moszkávban készül megvédeni nehézsúlyú világbajnoki címét Alekszander Povetkin ellen. A kihívó orosz hibátlan mérleggel bír, de nem várható, hogy pont ő töri meg az unalmas, ám rendkívül hatékony bokszot bemutató Klicsko testvérek uralmát.

A nehézsúlyban évek óta nincs meglepetés, a Klicskók legyőzhetetlenek, amiben persze az is közrejátszik, hogy ügyesen választanak ellenfeleket, akiket aztán igyekeznek feldicsérni a meccs előtt, hogy úgy tűnjön, tényleg nagyon kemény harc következik. Jó esetben aztán nem egy korai KO vet véget a mérkőzésnek. A Klicskóktól jövő méltatásra Povetkinnek is szüksége van, bár az orosz 2004-ben olimpiai bajnok lett, a profik között nem túl sok jegyzett bokszolóval küzdve vált kötelező világbajnoki kihívóvá.

A meccs felvezetése is elég lapos, Povetkin jófiúként elkerülte a szájkaratét, semmi értelmét nem látta a beszólogatásnak. Talán nem véletlenül, a meccset már jóval korábbra tervezték, de akkor az orosz megfutamodott. A lélektani harcot azonban már megkezdte, bedobta azt az ötletet, hogy képviseletében majd Derek Chisora fogja Klicsko bandázsát ellenőrizni.

Chisora sosem félt a balhétól és a Klicskókkal sincs jóban, ő volt az, aki leköpte a Vitalij elleni meccsén a szorítósegédként dolgozó Vlagymirt, tuti, hogy most is kitalált volna valamit a bosszantásukra, de az orosz szövetség végül letiltotta a meccsről.

Az eddig mind a 26 meccsét megnyerő Povetkinnek így a ringben kéne emlékezeteset alakítania. Bár technikailag jól képzett, adottságai nem őt teszik favorittá, Klicskóhóz képest nem kifejezetten gyors, az ütőereje sem félelmetes és rövidebb karjai miatt is hátrányban van. Védekezése sem egy klasszisét idézi, általában sok ütést beszed. A 12 menet is sok lehet neki, bár most fogyott és sokat készült, a kondíciójával így is baj lehet. Klicsko valószínűleg most sem csinál majd mást, mint jól beméri a távot, feltartó ütéseivel kifárasztja Povetkint, majd néhány jó sorozattal KO-zza az oroszt a meccs második felében. Ebben azért van, aki kételkedik, több elemző szerint a figyelmes ukrán nem akarja megalázni Povetkint hazai pályán.

„Azt hiszem, Stacy McKinley, Mike Tyson korábbi edzője mindent megpróbált elkövetni, hogy Povetkin Tysonhoz hasonló legyen, úgy is üssön. Povetkin is Tyson-rajongó. Azt mondta nekem, azért nézte Tyson meccseit, hogy lemásolja, a mozgását, a stílusát és a méreteit. Ez a stílus fekszik neki, de meglátjuk, mire megy vele szombat este" – mondta Klicsko, aki utoljára Pianetával vívott egy felejthető címmeccset.

Annál most biztosan nagyon ellenállásra számíthat, de óriási meglepetés lenne, ha most veszítené el az IBF, WBO, WBA és IBO világbajnoki öveit a 60 győzelemnél és 3 vereségnél járó ukrán, aki 109,6 kilóval mérlegelt, míg az orosz 102,4-gyel.

A szombat 23:00-kor kezdődő Klicsko–Povetkin-meccset a Sport1 közvetíti.