Klicsko balkeze elintézte Povetkint

2013.10.05. 23:15
Az oroszra többször is rászámoltak, de kihúzta a végéig. Vlagyimir Klicsko egyhangú pontozással, simán nyerte a címmeccset Moszkvában.

Az orosz Alekszander Povetkintől sokan Tyson-stílust vártak Vlagyimir Klicsko ellen, próbált is nekirontani, közel kerülni az ukránhoz, aki az elején többször lefogta, aztán egy kemény balhoroggal eltalálta ellenfelét.

Az első menethez hasonlóan a másodikban sem javult Povetkin pontossága, rengeteg volt a fogás, majd a menet végén már rá is számoltak az oroszra, miután Klicsko balhoroggal halántékon találta. A harmadik menetben nem tűnt úgy, hogy megviselték volna a történtek, betalálni viszont továbbra sem tudott az ukránnak.

A folytatásban nem változott a meccs képe, rengeteg volt a fogás, Klicsko néha odaszúrt ballal, próbálkozott néhány kombinációval, ezek viszont akkor még nem működtek. Nem volt látványos a küzdelem, és úgy tűnt, Povetkin már a negyedik menettől kezdett elkészülni az erejével.

Klicsko-Povetkin

Klicsko ezután is maradt a balosoknál, ellenfele pedig egyre látványosabban fáradt.

A hetedik menet elején másodszor számoltak rá Povetinre: Klicsko bevitt egy kombinációt, aztán földre taszította ellenfelét. Az ukrán végre beindult, megint földre vitte az oroszt, akire nyolcat számoltak, de ismét folytatni tudta. Klicsko balhoroggal és jobbfelütéssel is betalált, Povetkin a meccsen negyedik rászámolás után is folytatta, kisebb csoda volt, hogy túlélte a menetet.

Jött a nyolcadik menet, az orosz lendülete már teljesen megtört, a túlélésre ment, Klicsko egy újabb felütéssel gyötörte. Povetkin csak tántorgott a ringben, jobb szemhéja megdagadt, az ukrán pedig ballal oda-odaszúrt időnként. A kilencedik menetben fogott ismét padlót Povetkin, most nem számoltak rá, aztán Klicsko balosokkal tovább dolgozta az oroszt, melyek után rendre lefogta, a meccsnek viszont még ebben a menetben sem vetett véget. Az ukrán a kilencedik menet végéig egyetlen ütést sem vitt be testre, kizárólag fejre talált.

A tizedikben Klicsko bal kezével ismét tisztán talált, Povetkinnek még mindig maradt annyi energiája, hogy talpon tudjon maradni, ezen kívül sokat viszont nem tudott csinálni. A tizenegyedik menetben Klicsko ugyan megcsúszott, testre kapott egy ütést, de aztán egy kombinációval keményen megsorozta az oroszt, majd fellökte, Luis Padon emiatt megintette az ukránt.

Povetkin kihúzta a tizenkettedik menetig, az utolsó percben egy jobbhorgot is bevitt, de ennek már nem volt jelentősége. Klicsko megszokott stílusával simán hozta a mérkőzést, az orosz esetében már az is nagy eredmény volt, hogy a kritikus hetedik menet után végig tudta bokszolni a meccset, az ukrán nem akarta kiütni őt.

A harminchét éves Vlagyimir Klicsko 14 ezer néző (a jegyek 2 ezertől 150 ezer rubelig, azaz 14 ezertől 1 millió forintig terjedtek), köztük Albert monacói herceg, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger előtt egyhangú pontozással (mindhárom bíró 119-104-re látta jobbnak) nyert Moszkvában, ez volt hatvanegyedik győzelme, megőrizte az IBF, WBO, WBA és IBO világbajnoki öveit. Az olimpiai bajnok Povetkin először kapott ki.

Valujevnek nem tetszett

Nyikolaj Valujevnek, a Boksz Világszövetség (WBA) volt nehézsúlyú világbajnokának nem tetszett a Klicsko-Povetkin. A 2011-ben visszavonult orosz - aki jelenleg parlamenti képviselő - a Twitteren bírált. Az Orosz Óriásnak és Keleti Szörnyetegnek is elnevezett egykori sztár azt írta: „Úgy volt, ahogy azt előre gondoltam, hogy a nyolcadik menetig Vlagyimir támaszkodni fog ellenfelére, rövid távolságokról kezd támadni, és tiltott, vagy a tűréshatáron lévő fogásokat alkalmaz. Ilyesmiért engem ötször több alkalommal figyelmeztettek volna, és levették volna a szemüveget a bírók. A feleségem, Galina szerint Klicskót ki kellett volna zárni. Úgy gondolom, hogy az összecsapást a Klicsko-stáb az ismerős és az egyetlen jó forgatókönyv alapján bonyolította le, de az nem nyerte el a teremben ülők többségének tetszését. Az eredményt kihirdették, nem vitatom Klicsko győzelmét, de ez több kérdést hagyott megválaszolatlanul."
Valujev gratulált Alekszandr Povetkinnek, aki szerinte sokaknak megmutatta, hogyan kell a padlóról felállva a végsőkig küzdeni.