Hét év börtön magyar bokszbajnoknak

2013.10.31. 11:27

Jogerősen hét év börtönt kapott az egykor országos hírű bokszoló, Hideg Szilveszter, aki három éve agyonverte az élettársát.

A Győri Ítélőtábla Zólyomi Csilla vezette tanácsa helybenhagyta a Tatabányai Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely emberölés bűntette miatt mondta ki bűnösnek Hideg Szilvesztert.

Majoros Gábor ügyész szigorúbban ítélte volna meg az ügyet, mint mondta, nem az a kérdés, hogy halált okozó testi sértés vagy emberölés történt, hanem az, hogy az emberölést különös kegyetlenséggel követte-e el a férfi. Hideg a vallomásaiban rendszeresen önellentmondásba keveredett, csupán ahhoz tartotta magát mindvégig, hogy a halált okozó bántalmazást nem ő követte el.

A védelem viszont enyhítést szeretett volna. A volt sportoló védője arról beszélt, eredetileg azt kérte a bíróságtól, hogy segítségnyújtás elmulasztására változtassák a vádat, de most már az az indítványa, hogy helyezzék hatályon kívül az elsőfokú döntést, és rendeljen el az ügyben új eljárást az ítélőtábla.

Indoklása szerint számos bizonyítékot nem vagy nem megfelelően vett figyelembe a Tatabányai Törvényszék. Például fenntartások nélkül fogadta el annak a két férfinak a vallomását, akikkel a halála előtti napokban „elkóborolt" az asszony.

„Nem én vertem agyon” – mondta élettársa haláláról a férfi az utolsó szó jogán, hozzátéve, a történtek idején „voltak ott mások is”, köztük olyan ember, aki szintén versenyszerűen bokszolt korábban, a nyomozás során pedig „nagyon sok minden nem derült ki”.

Ami Hideg sportolói karrierjét illeti, Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke így beszélt korábban: „Nem volt kimagasló képességű ökölvívó Hideg Szilveszter, még a nyolcvanas években nyert bajnoki címe is meglepetésszámba ment – 1986. október 12-én 63,5 kilogrammos súlycsoportban nyerte meg a magyar bajnokságot – Nem volt hosszú pályafutása sem, hiszen hamar olyan társaságba keveredett, amely elszipkázta őt a sporttól. Nem volt kifejezetten szerencsés ember, amihez kezdett, balul sült el, és az úgynevezett barátai is csak bajt hoztak rá. Ha emlé­keim nem csalnak, korábban még börtönben is volt.”