Balzsay: 80 százalék az esélyem a túlélésre

2014.03.07. 12:03

Balzsay Károly súlyos betegséggel küzd. Orvosai előbb vírusfertőzésre, később mononukleózisra gyanakodtak, aztán a vérvizsgálatok kiderítették, nyirokmirigyrákkal kell kezelni, a lépében és a csontvelőben is találtak áttéteket.

A 34 éves, két nagy szervezetnél (WBO és WBA) is világbajnok nagyközépsúlyú ökölvívó jól érzi magát, már edzéseket tart. A Blikknek újabb részleteket árult el.

„Ólmos fáradtságra lettem figyelmes, még januárban. Megdagadtak a nyirokmirigyeim, vörös pöttyök jelentek meg rajtam. Éjszakánként felszökött a lázam 39 fok fölé, és a jeges fürdő, borogatás sem segített. A véremből mononukleózist mutattak ki, de három hét után sem javult az állapotom. Folyamatosak voltak a rosszullétek. A Szent László Kórházban kötöttem ki, vérvétel, biopszia, PET/CT, míg ki nem derült, rákos vagyok."

Balzsay megkönnyebbült a hírre, mert a bizonytalanság volt a legrosszabb. Már tudja, mivel kell küzdenie, azonnal megkezdték a kemoterápiáját.

„Nyolcvan százalék az esélyem a gyógyulásra, állítólag a limfóma jól kezelhető. Még akkor is, hogyha eléggé szétterjedt a szervezetemben. Nagyszerű orvosom van, optimista, és én bízom benne." Nem érzi magát betegnek, optimista, bár a kemoterápia után 3 napig szteroidot szed a mellékhatások miatt, émelyeg, gyenge.

„Beírtam a naptáramba a rám váró hat-nyolc kezelés időpontját, de többet nem szeretnék vele foglalkozni. Nehéz fél év áll előttem, de rendbe jövök, és megyek tovább. Jól vagyok, nem gondolok arra, hogy meghalhatok. Érzem, hogy a szervezetem hihetetlen energiákat emészt fel. Rengeteget eszem, de nem csoda, éjszakánkét két, két és fél kilót vesztek, de napközben pótolom. Végigcsinálom a kezelést és folytatom az életem. Ezt az ellenfelet nem én választottam, de legyőzöm."

A versenyző pályafutása alatt sokszor peches volt, fül- és gerincsérülései sorozatosan hátráltatták.