Ha éhezik a családod, akkor vállalsz olyan meccset, amivel lejáratod magad

2015.03.31. 07:25

Petrányi Zoltán hétvégi bokszmeccse megosztotta a sportág szereplőit, és érezhető többségben azok vannak, akik nem tudnak azonosulni vele.

A 48 éves nehézsúlyú öklöző Shannon Briggs meghívását fogadta el. Briggs öt évvel fiatalabb nála, valaha volt valaki, mert Vitalij Klicskóval illetve Lennox Lewisszal szemben is megmérette magát – igaz, kikapott tőlük -, de négyéves kihagyása és visszatérése óta komoly meccset nem vívott. Petrányit is gyorsan kiütötte, még az első menetben.

Shannon Briggs első menetben KO-zta Petrányit

„Ha egy szóban akarom összefoglalni a látottakat, akkor azt mondom: szégyen” - kezdte az Indexnek Rácz Félix promóter, aki itthon nemzetközi bokszgálákat szervez, amelyek a közszolgálati csatornán láthatóak tavaly óta.

Rácz önerőből több ökölvívót is eljuttatott a világbajnoki címmeccsig, például Gálfi Andrást, Bognár Lászlót, Kovács „Vipera” Attilát vagy épp Amerikában Nagy Csonttörő Jánost, most Baranyi Richárd (volt Eb-érmes), Bedák Zsolt (világranglista 3. helyezett), Szellő Imre (magyar bajnok), Kelemen Balázs (világranglista 7. helyezett) karrierjét egyengeti.

„Olvasom, azt írják a Petrányihoz közel állók, hogy jó volt és lehet utánacsinálni. Könyörgöm, mit? A semmit? Számomra a jó mást jelent, nem ezt! Ezt a meccset kis túlzással ugyanis e-mailben vagy sms-ben is lejátszhatták volna, ezért nem kellett volna kiutaznia. Erre a produktumra még egy kezdő is képes lett volna."

Rácz szerint körülbelül 5 ezer dollárt kaphatott Petrányi Panamában, ami valóban nem sok, de ezért a produktumért igen.

"Elhiszem, hogy ez volt az álma, de az álma miatt ne amortizálja és hozza kellemetlen helyzetbe az amúgy sem túl jó állapotban lévő magyar profi ökölvívást. Tudomásom szerint a hazai szövetség nem járult hozzá ehhez a mérkőzéshez (joggal), ezért külföldi engedélyhez folyamadott. Még csak arra lennék kíváncsi, hogy ha nem ő, hanem egy védence lépett volna szorítóba és ezzel a teljesítménnyel rukkolt volna elő, Petrányi mennyit adott volna oda neki a meccspénzéből ezért?” - tette fel a kérdést felháborodottan.

Rácz Félix
Rácz Félix
Fotó: Beliczay László / MTI

Rácznak Petrányi személyével semmi baja nincs, a szorítóban nyújtott teljesítményével, illetve egyes pártfogoltai teljesítményével már annál inkább.

„Elfogadom, hogy ez is egy iparág és boldoguljon, de ne úgy, hogy másokat közben ellehetetlenít. A tábornokot a hadserege alapján minősítik. Hogy kérheti majd számon ezek után Petrányi az ökölvívóitól, hogy álljanak oda és próbáljanak meg minden áron nyerni? Hiteltelenné vált. Azt nyilatkozta, hogy kevés pénzt kapott a meccsért. Akkor megérte? Kevés pénzt kapott, jól megverték és lejáratta magát is, és a magyar profi ökölvívást is. Akkor ez most jó biznisznek számít?"

„Azon csodálkozom, hogy nincs egy edző vagy valaki aki tudna rá hatni, és érzékeltetni vele, hogy ne csináljon tovább bohócot magából, legyen már több önbecsülése, mert a legutóbbi mérkőzésen a nulla alatti szintet ütötte meg. Legalább állt volna oda verekedni kamikáze módjára addig, amíg bírja, ha már erre a találkozóra vágyott. Vereség és vereség között is van különbség. Más az, amikor csak valaki legyőzésével lehetsz valamilyen szervezet bajnoka és ott hajtasz fejet a magasabb tudás vagy ütőerő előtt és más az, amikor elvállalsz egy meccset, mert egy ilyen meccs volt az álmod, majd szinte feltett kezekkel megadod magadat az első menet közepén. Erre a tettére csakis egyetlen elfogadható magyarázat lehetett volna, ha éhezik a családja és ezért lépett volna szorítóba, de hála Istennek az ő helyzetében erről szó sincs. Akkor viszont egy hősről beszélnénk, így viszont nem.”