Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Veszélyes bűnöző vezeti a nemzetközi bokszszövetséget

2018.01.29. 09:50

Nem lett egyszerűbb az élet a nemzetközi amatőr bokszszövetésgben, amióta Gafur Rahimovot kinevezték. A NOB is aggódva figyel az AIBA működését, mivel az üzbég elnök neve komoly bűncselekményekkel kapcsolható össze, az angol Guardian című lap szerint.

Az amerikaiak szerint Rahimov hazája egyik legveszélyesebb bűnözője, a vádak szerint a kábítószer bizniszben is érdekelt a sportvezető, akinek a számláját az Egyesült Államokban már befagyasztották.

Rahimov megbízatása csak novemberig, a moszkvai elnökválasztásig érvényes, de nem biztos, hogy ki tudja tölteni az idejét. Minden esetre a NOB már közölte mindenféleképp lépéseket tesznek az új elnökség kijelölése előtt, hogy a sportágat teljesen átható korrupció és csalások miatt megtépázott népszerűséget visszaszerezzék.

Már az előző elnök, a tajvani Vu Csing Kuo alatt is komoly viták voltak. Az AIBA-t 2006 óta irányító vezető munkáját sokan kritizálták. Tavaly nyáron a végrehajtó bizottság kezdeményezett ellene szavazást, majd felfüggesztették, később novemberben le is mondott