Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két kemoterápiás kezelés között edzést tartottam

2019.08.20. 10:27

Másodszor is legyőzte a rákot Balzsay Károly, az ökölvívók szövetségi kapitánya, aki versenyzőként amatőr Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, míg a profiknál WBA nagyközépsúlyú világbajnok volt.

Balzsay a 24.hu-nak beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban min kellett keresztülmennie. Tavaly év elején ugyanis visszatért a rák, amelyről azt hitte, megszabadult tőle.

Ezúttal viszonylag időben elkaptuk, mégis durvább lett, mert másodszorra csontvelő-transzplantációt is kaptam.

A betegsége 2014-ben kezdődött, folyamatos volt a láza és a rossz közérzete, gyengének érezte magát. Majd kiderült a diagnózis: limfómája van, és áttétet állapítottak meg. A Hodgkin-kór, amely megtámadta a nyirokrendszerét, szerencsére jó eséllyel gyógyítható.

Gyorsan kialakult a rutin: hat kemoterápiás kezelést kaptam, kettő között pedig edzést tartottam, edzőtáborba, versenyekre utaztam a tanítványokkal. Ennek érthető módon az orvosaim nem örültek.

2014 szeptemberétől már csak néhány havonta kellett ellenőrzésre járnia. „2018 elejéig semmi baj nem volt, majd egy szokásos ellenőrzésen jelezte a doki, valami nem tetszik neki. Talált egy megnagyobbodott bogyót a nyakamon. Meglőtték, szövettan, és kiderült, újra gáz van.”

Húzta, halasztotta, halogatta

Balzsay bevallja, hogy először nem vette annyira komolyan a dolgot: „Mindenfélével elnyomtam magamban. Halogattam a cselekvést, bár tudtam, elkerülhetetlen.” A kezelések megkezdése előtt versenyekre, edzőtáborokba utazott.

Tavaly év végén jelezte neki az orvos, hogy nem halogathatja tovább a kezelést, így leültek a feleségével közösen, hogy közöljék a gyerekekkel: „December 18-án apa megint hosszabb időre kórházba megy, és kicsit megkopaszodik.”

Ezúttal csak két kemoterápiás kezelést kapott. A 2014-essel ellentétben azonban olyat, ami egyenként háromhetes bennfekvéssel járt. „Egy hétig folyamatosan csöpög beléd az anyag, a sokkot utána két hétig piheni a szervezet.”

De velük mi lesz?

Balzsay arról is beszélt, mire gondolt a kezelések közben.

A saját sorsával az ember villámgyorsan megbarátkozik. Ha ez van, hát ez van, oké. Inkább a velük mi lesz kérdése a nehéz. Ha túl sokszor gondolsz erre, abba tényleg belekattansz.

A gyógyulási folyamat mellett a nyár elején állt ismét munkába. Most úgy tűnik, ismét jobban van, minden rendben. Gyógyultnak viszont csak akkor mondhatják, ha öt évig tünetmentes marad.

„Úgy fogom fel az egészet, hogy a betegségem egy párhuzamos olimpiai ciklus, egy időben két olimpiai felkészülést nyomok. Ha 2024-ben, Párizsban kvalifikálják magukat magyar bokszolók, netán még éremre esélyes is lesz köztük, és emellett 2024 végéig nem jön elő a betegségem, akkor minden oké. Az nekem felér két olimpiai arannyal” – mondta Balzsay Károly.