2 milliót nyert a 17 éves snowboardos

2011.11.15. 12:23 Módosítva: 2011.11.15. 12:34
A tavalyi győztesek megvédték címüket az idei Fridge Fesztiválon. A snowboardosoknál a 17 éves svájci Pat Burgener, a síelőknél honfitársa, Elias Ambühl lett a legjobb.

Budapesti eredményével már a világranglista 4. helyére jött fel a 17 éves svájci Burgener, aki pénteken, a Fridge fesztiválon megismételte tavalyi eredményét. De mielőtt a versenyről szólnánk, előbb a körülményekről. A szervezők ugyanis nem könnyítették meg a nézők dolgát az idei fesztiválon. A problémák már rögtön az első este jelentkeztek, óriási torlódás alakult ki a főbejáratnál, aminek az lett a vége, hogy leállt a beengedés a  telt ház miatt. Aki mégis kivárta a sorát és bejutott, az sem örülhetett, mert a party aréna limitált férőhelye miatt újabb sorban állásra kényszerült. Nem javított a fesztivál megítélésén a váratlanul bejelentett, majd a legutolsó pillanatban technikai okok miatt lemondott afterparty sem.

Holott a versenyre tizenkétezren voltak kíváncsiak. A 34 méteres sánc, a tízezer dolláros főnyeremény és világbajnoki pontok izgalmas versenyt ígértek. A négy napos fesztivál pénteki napja a snowboardosoké, a szombati pedig a freeski versenyzőké volt.

Magyarországot hódeszkásaink közül, Liptay Dávid és Szigeti Viktor képviselte. Sajnos egyikőjüknek sem sikerült bejutni a döntőbe, mindkettejüknek az érkezéssel akadtak problémái. Szigeti forgásos trükkökkel, Liptay szaltós kombinációkkal próbálkozott, a földretérés azonban nem a tervek szerint alakult.

A snowboard verseny menete

A snowboard versenyre előzetesen 34-en regisztráltak, több, mint tíz országból. A selejtezőben minden versenyzőnek két lehetősége volt, amiből a jobbik ugrás számított, a nyolc fős döntőben pedig három ugrást kellett bemutatniuk, amiből a két jobbat vette számításba a zsűri.

A hódeszkások összességében egy kicsit álmosan versenyeztek, hiányzott belőlük az a tűz és a küzdés, ami a síelőkben megvolt, és sajnos elmaradtak a mai snowboard versenyek leglátványosabb trükkjei a csavartszaltók is, amikkel csak Liptay Dávid és Ulrik Badertscher próbálkozott. A péntek esti döntőbe másodikként kvalifikált tavalyi győztes Pat Burgener a norvég Ulrik Badertschert és a svéd Kevin Backströmöt előzte meg.

A kialakult hangulatért erősen felelős volt a közönség is. A szombati freeski versenyre már sokkal többen voltak kíváncsiak, és a magyar versenyzőket nagyobb ováció fogadta, mint pénteken. A hangulat felpörögött, amire rátettek a versenyzők is, akik együtt örültek vagy éppenséggel örömtáncot jártak a sikeres trükkök után.

 

A versenyről

A budapesti snowboard versenyt a legnevesebb világbajnoki sorozat a Swatch Ticket To Ride (TTR) szervezésében bonyolították le, ami a világhírű norvég snowboardos, Terje Hakonsen irányításával működik. A szövetség hat csillagos besorolásából négyet kapott a Fridge, ami kiemelkedőnek számít a kelet-európai térségben. A freeski verseny a tavalyi silver után a Nemzetközi Freeski Szövetség (AFP) gold fokozatát kapta, aminél csak a platinom besorolás pontjai érnek többet.

A síelők versenye sokkal izgalmasabbra és taktikusabbra sikeredett snowboardosokénál. Az X-Games sztárok egymást húzták a jobbnál jobb trükkökkel, ezért jól át kellett gondolniuk, hogy túlvállalják-e magukat, vagy inkább a biztosra mennek, ami nem minden esetben bizonyult nyerőnek. Az eredmények azt mutatták, hogy egy gyengébb és egy komolyabb ugrással – ami a síelőknél a három teljes fordulatnál kezdődött - már el lehetett csípni a döntős helyek egyikét, de aki biztosra akart menni, annak szinte kötelező volt két nehezebb trükköt próbálnia.

A magyar sikerek sajnos itt is elmaradtak, Trso Lukács nagyszerűen robbant be a mezőnybe dupla hátra szaltójával, de ez az összesítésnél kevésnek bizonyult a bennmaradáshoz. Ráadásul második ugrását elrontotta és nagyon csúnyán összetörte magát, egy kis időre az eszméletét is elvesztette, végül az orvosi stábnak kellett lesegítenie a pályáról. Még a helyszínen kivizsgálták, de szerencsére egy kisebb agyrázkódással megúszta a bukást.

A másik magyar esélyes, Csanaky Péter is rontott, ő egy olyan trükkel próbálkozott, amit előtte még sohasem próbált, de a három egész fordulat, vagyis az 1080 nem jött össze.

Különös módon a későbbi győztes Elias Ambühl éppen csak befért a fináléba, ahol rögtön az első ugrás az övé volt, ami óriási terhet jelent, mégis sikerült olyan trükköt mutatnia, amivel végig tartotta az első helyét. A selejtezőben kialakult legjobb három sorrendje szinte ugyanaz maradt a döntőben is, annyi különbséggel, hogy az első és második helyen kvalifikált Kai Mahler és PK Hunder a svájci Ambühl mögé csúszott vissza.