126 métert repült a motoros szánnal

2012.01.04. 14:57

Január elsején Levi LaVallee megdöntötte a motorosszános ugrás rekordját, a négyszeres XGames-győztes amerikai snowmobile-os a 125,7 méterrel saját csúcsát döntötte meg.

Az ugrást több ezer ember előtt, a San Diego-i Embarcadero Marina Parkban mutatta be a Red Bull New Years, No Limits nevű szilveszteri ünnepén. LaVallee egy több mint kétszáz kilós, kifejezetten hómentes terepre kialakított motorosszánnal ugrott át a park 90 méter hosszú tava felett.

A motorosszános mellett FMX-es barátja, Robbie Maddison is próbálkozott a rekorddal, de a motorosnak akkor este nem jött össze. Néhány nappal az éles ugrás előtt viszont sikerült, az új motoros csúcsot 119,5 méterre állította be.

LaVallee több mint egy éve készült az ugrásra. Tavaly hasonlóan járt mint Maddison, gyakorlás közben 110 méterrel rekordot döntött, de lesérült, és nem tudta vállalni az akkori rendezvényt. Most, egy év után - majdnem 16 métert javítva korábbi ugrásán - 125,7 méterre szállt.

Annak ellenére, hogy Maddison 31-én nem döntött rekordot, az ausztrál motoros is tapasztalt rekorder. 2007-ben és 2008-ban is részt vett a Red Bull évzáró showján. Elsőre 99 méter hosszú ugrásával állított fel világcsúcsot, majd 2008-ban, Las Vegasban felugrott a 29 méter magas párizsi Diadalív mására, amiről aztán 24 métert zuhanva ugrott bele egy gyorsítórámpába.