Melyik az XGames legszörnyűbb esése?

2012.02.07. 09:27

Az XGames főként a látványos mozdulatokról, az emberfeletti teljesítményekről szól, de nem szabad elfelejteni, hogy az alternatív sportok olimpiáján a legveszélyesebb sportágakban versenyeznek.

Kié a legsokkolóbb esés?

Hiába az egész éves edzés, ezek a sportolók egy-egy trükk előtt a súlyos sérülésekre is felkészülnek, mert ami gyakorlásnál sikerül, az nem mindig jön össze ismeretlen pályán, versenykörülmények között. Összegyűjtöttük az idei Winter XGames legnagyobb eséseit, döntsék el, melyik volt közülük a legcsúnyább.

Az első nagyobb esés az első napon, a férfi síelők slopestyle-selejtezőjében történt. A kanadai Phil Casabon a pálya utolsó ugratója előtt vesztette el egyensúlyát, próbálkozott, de már képtelen volt megállni, ezért egy biztonsági ugrással szerette volna kivágni magát a helyzetből, de súlypontját túlságosan hátra helyezte, így derékkal pattant meg az érkező tetején. Noha a sérülése komolynak tűnt, folytatta a versenyt, de utolsó lett.

Az idei nem a kanadaiak Winter X-e volt. Justin Dorey a férfi síelők félcsődöntőjében borult óriásit. Esése kísértetiesen hasonlít a Chicago Bears elkapójának, Johnny Knoxnak a balesetére. A felvételen látszik, hogy Dorey elszámolja magát, trükkjéből a félcső élére érkezik és olyan természetellenesen tompít, hogy úgy tűnik, kettétörik a gerince. Hihetetlen, de saját lábán hagyta el a pályát és csak a bal válla sérült meg. Még a horrorsérülésével együtt is sikerült a nyolcadik helyet megszereznie.

Az időrendi sorrendben a szintén kanadai John Teller következik, aki a férfi Skier X, vagyis a gyorsasági síverseny elődöntőjében szenvedett balesetet. Teller, aki egyébként a kategória címvédője, egy előzésnél vesztette el uralmát lécei felett. A külső íven szeretett volna előzni, azonban kibillent egyensúlyából és elbukott a pálya vonalát jelölő molinóban. Sílécei lerepültek és egy szabályos előreszaltót írt le a levegőben, mégis megúszta törések nélkül.

Nem sokkal később ugyanezen a pályán a svájci Sanna Luedi ficamította ki a vállát a női Skier X kategória elődöntőjében. Phil Casabonhoz hasonlóan hibázta el ugrását, azzal a különbséggel, hogy Luedi előre helyezett súlyponttal fúródott a földbe.

Motorosszánosok közül ketten is pályáznak a legcsúnyább esés címére. A best trick kategória hatodik helyezettje, Justin Hoyer egy dupla hátraszaltóval próbálkozott, de túl lassan pörgött, így a szán orrával csapódott a hóba. Hoyernek óriási szerencséje volt, a szán átpördült fölötte, de ha a több száz kilós jármű ráesik, meg is halhatott volna. Örülhet, hogy csak a jobb keze és jobb lába sérült meg.

A kategória második helyezettje, Colten Moore a levegőben elengedte szánját, de nem tudott rá visszakapaszkodni, így 36 méterről esett a hátára. Szinte csoda, hogy gerinctörés nélkül úszta meg az esést és a saját lábán ment le a pályáról.