24 m-es hullámot győzött le az év szörföse

2012.05.10. 12:26

A szörfösök Oscar-díján, a Billabong XXL Global Big Wave Awardson az amerikai Garett McNamara nyerte el a legjobbnak járó kitüntetést.

A 250 fős szakmai zsűri heteken keresztül értékelte a tavaly novemberben Portugáliában, Praia Do Norte-Nazaré partjánál készült videót, amelyen McNamara meglovagolta a gigantikus, 24 méter magas hullámot. Ez egy lábbal, azaz 30 centiméterrel múlja felül Mike Parsons 2008-as világrekordját. Az értékelés annyira alapos volt, hogy a Guinness is elfogadta a megállapított világrekordot.

„Nagyon örülök a díjnak. Nem is annyira a világrekord miatt, hanem Nazaré miatt. Ez az isten háta mögötti városka így felkerült a világtérképre, amire nagyon büszkék lehetnek" - mondta McNamara, aki a legnagyobb hullám díja mellett a legnagyobb esés díját is elnyerte, Hawaii-n bukott egy nagyot.

McNamara már nem először szörfözött Praia de Norté-nél, a szörfös tengerkutatókkal együtt vizsgálta, mi az oka annak, hogy itt hirtelen megnövekednek a hullámok. Az Atlanti-óceán ezen részén a különleges hullámképződést a tenger mélyén található Nazaré-kanyonnak tulajdonítják. A kanyonban felgyorsul a tenger áramlása, és jó széllel minden adott a gigahullámokhoz.

A este legnagyobb pénzdíját (50 000 dollár) Nathan Fletcher kapta, az év hullámáért.