Baleset miatt áll a Közép-Ázsia Expedíció

2013.06.25. 19:26

Pihenőre kényszerült a Kaukázusban a másfél hónapja indult Közép-Ázsia Expedíció, mivel vezetőjüknek, Hídvégi-Üstös Pálnak egy esés következtében megsérült mindkét lába.

Az extrémsportoló velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva, futva teszi meg a 18 ezer kilométeres távot, útjára számos kutató és tudós kísérte el.

Baku felé haladva két hatalmas kaukázusi juhászkutya támadta meg a sportolót kerékpározás közben, aki a nagy sebesség miatt hatalmasat esett, és mindkét térdén komolyabban megsérült. Törést ugyan nem szenvedett, de mindkét lába bedagadt a zúzódások miatt. A csapatnak így kényszerpihenőt kell tartania és a vezető gyógyulására várnak Bakuban - közölték az expedíció szervezői kedden az MTI-vel.

A május 11-e óta úton lévő felfedezők már több mint 5000 kilométert tettek meg, biológus és turkológus kollégák segítségével Vámbéry Ármin nyomában járva tárták fel, ismerték meg a vidéket.

Hídvégi-Üstös Pál a magyar fejlesztésű Csepel Stringbike-kal, valamint egy velocipéddel teszi meg a Közép-Ázsia Expedíció 18 000 kilométeres távjának nagy részét, néha pedig hegyet mászik, fut, evez és úszik is. Az expedíciót egy lakóautóvá alakított Volkswagen LT 40 kisteherautó kíséri.

Az első hónapban a kutatóexpedíció tagja volt Aszalós Réka botanikus és Kelló Krisztina turkológus, akik igyekeztek tudományos igénnyel feltárni az érintett térséget, amelyről a program hivatalos weboldalán, blogjukban is beszámoltak

Napokon belül megérkeznek hozzájuk az expedíció új kutatói is, Babai Dániel botanikus-etnográfus és Győrfi Dávid turkológus személyében.

Az expedíció az első hónapban 5080 kilométerből kerékpárral 4230 kilométert tett meg, az átlagos napi táv 120-150, a leghosszabb 207 kilométer volt. A sportoló naponta 5-8 liter vizet fogyasztott el az átlag 40-45 Celsius-fokos hőmérsékletben.

A tervek szerint a csapat Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán után Kirgizisztánig megy, visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna felé jönnek.

Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrémsportoló, az expedíció teljes távját saját fizikai erejét használva teszi meg, útközben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Van esély arra, hogy átússza a Kaszpi-tengert, így tervezi az átjutást Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.