Gyűlölte a kötelet, de világrekordot sétált

2013.10.30. 15:44

Jerry Miszewski hosszas felkészülés és idegőrlő próbálkozások után minden korábbi kötélséta-rekordot megdöntött. Magasan.

A kötelet kilencvenegy méter magasan, egy kanyon fölött, a kaliforniai Sacramento közelében feszítették ki, hossza kétszáztizennégy méter volt. A korábbi rekordot Dél-Franciaországban állította fel Théo Sanson, aki egy százötvenegy méteres sétát tett idén júniusban. 

Miszewski rengeteget gyakorolt a rekordsétára. Az eleje volt a legnehezebb, az első héten nem nagyon volt sikerélménye, akadt olyan kísérlet, hogy hetvennél is többször esett le a kötélről. Egy-egy séta az elején másfél órásra nyúlt, ami mentálisan és fizikailag is megviselte az extrémsportolót, mivel folyamatosan arra kellett figyelnie, hogy egyensúlyban tartsa magát. 

A kötélsétához biztosítófelszerelést használt, azt mondta, enélkül nem is kezdett volna neki a kihívásnak. A sikertelen napok után egy hosszabb pihenőt tartott, mielőtt újra próbálkozott, kempingezni ment, hogy összeszedje magát. 

Jerry's 704 ft world record highline

„Szívás volt, gyűlöltem az egészet, de azon a napon végre élvezni tudtam, nem remegtem meg, a kezeim lazák voltak, a légzésem pedig egyenletes. Úgy hat méterre járhattam a kötél végétől, amikor vigyorogni kezdtem, tudtam, hogy most végre sikerülni fog" - mesélt a sikeres sétáról. 

A rekorderek általában nevet adnak a köteleiknek, Miszweski a 13. átkelésnek nevezte el az övét.