Elhunyt Jay Cochrane, a drótkötélsport egykori világcsúcstartója

2013.10.31. 11:07

Hasnyálmirigyrákban 69 évesen elhunyt Jay Cochrane kanadai akrobata, a drótkötélsport egykori világrekordere, aki 1995-ben a világon elsőként 411 méteres magasságban átkelt a kínai Jangce-folyó fölött egy 640 méter hosszú drótkötélen. Az Ontario állambeli Niagara Fallsban szerdán elhunyt Cochrane halálhíre saját honlapján jelent meg helyi idő szerint csütörtökön.

 

A kanadai kötéljáró élete során számos rekordot felállított, csúcsteljesítménye azonban a Jangce fölötti átkelés volt, amellyel világrekordot állított fel, drótkötéljáró-lázat indított el Kínában és élő legendává vált az ázsiai országban. Annak idején Cochrane 200 ezer ember szeme láttára tette meg a történelem addigi leghosszabb útját drótkötélen az addigi legnagyobb magasságban.

Hatására Kínában sokan próbálkoztak a kötéltánccal, egy utánzója 1996 júliusában megpróbálta túlszárnyalni a rekordját, de lezuhant és halálra zúzta magát. Végül egy másik kínai akrobata 1996-ban 730 métert tett meg egy, a Sárga-folyó fölött kifeszített drótkötélen, és ezzel megdöntötte a kanadai férfi világrekordját. Mindazonáltal Cochrane-nek olyan kultusza alakult ki Kínában, hogy bélyeget bocsátottak ki a portréjával és iskolát neveztek el róla.

Jay Cochrane nyolcévesen szeretett bele a drótkötélsportba, és 14 évesen elszökött hazulról, hogy szenvedélyének hódolhasson. Pályafutása azonban fájdalmasan kezdődött: 1965-ban az egyik torontói stadion fölött kifeszített kötél elszakadt, és Cochrane számos csontját eltörte, orvosai azt jósolták, még járni sem fog tudni többé.

Cochrane azonban 1970-re felépült, és első nagy bravúrjaként 40 emelet magasságban átsétált kötélen két torontói felhőkarcoló között. Két évvel később állította fel első világrekordját azzal, hogy Torontóban 4 kilométert tett meg oda-vissza járva egy 91 méteres magasságban kifeszített, 36 méter hosszú drótkötélen a Kanadai Nemzeti Expó területén.

Az extrémsportoló 1981-ben újabb világrekordot állított fel azzal, hogy 21 napig élt egy magasban kifeszített drótkötélen a Puerto Ricó-i San Juanban. Az elmúlt években főleg a Niagara-vízesésnél hívta fel magára a figyelmet kötéljáró-mutatványokkal, tavaly például 68 évesen tett meg 228 métert a vízesés fölött.