Lezuhant és meghalt az egyik legismertebb sziklamászó

98566244
2015.05.18. 12:58

Meghalt Dean Potter, korunk egyik legismertebb sziklamászója. A 43 éves sportoló mászótudása mellett extrém és nagyon veszélyes akcióiról volt ismert. Dean Potter szombat éjjel egy társával bázisugrást hajtott végre a Yosemite Nemzeti Parkban, mégpedig wingsuitban (azaz egy olyan szárnyakkal ellátott ruhában, amellyel hosszan lehet siklani a levegőben).

Az Outside tudomása szerint a siklás végén azonban nem nyílt ki az ernyő, és mindkét férfit holtan találták meg. Potter társa a 29 éves Graham Hunt volt. 

Az esetben még sok részlet tisztázatlan. Egyes hírek szerint a két ugrót nem is ugyanott találták meg, továbbá az sem világos, miért nem nyílt ki egyikük ernyője sem.

A nemzeti parkban egyébként tilos a bázisugrás, tehát hogy kitett pontokról ugráljanak le az emberek, hogy aztán kézzel nyissák ki az ernyőjüket, és így landoljanak. Ennek ellenére sokan illegálisan is folytatják az ugrást, mégpedig éjszaka, bujkálva. Egy ilyen akció záródott most tragédiával.

Dean Potter egyébként a sziklamászás számos nagyon veszélyes válfaját is űzte: kötél nélkül mászott meg több száz méter magas sziklafalakat. Mászott ejtőernyővel a hátán, hogy ha leesik, annak segítségével érjen földet. Mestere volt a slackline-nak, amelynél egy kifeszített hevederen sétálnak két pont közt. Ez a két pont nála két sziklatorony volt, alatta több száz méteres mélységgel. Sok esetben itt sem használt biztosítóeszközt.

Dean Potter egyike volt azon világhírű mászóknak, akiket szponzoruk leépített, mert már annyira veszélyes akciókba bocsátkoztak.

Interjúnkat vele itt olvashatja el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport