Fa Nándor biztonságos távolságra a viharzónától

2016.12.26. 11:02

A Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Fa Nándor továbbra is a 8. helyen hajózik, biztonságos távolságra a mögötte képződő nagyon erős viharzónától. Nem ilyen szerencsés barátja, ConradColman, aki pillanatnyilag pont ott van, ahol egy nap múlva tombolni fognak az elemek. Láthatóan nem tudja, merre térjen ki az alacsony nyomású zóna elől, amely követi őt. A képen látható útvonala szerint tegnap este északnak fordult, aztán délkelet felé próbálkozott, most megint északi irányt vett.

A vihar közepe, a piros karikával jelzett 56 csomós szél holnap délben érkezik oda kelet felől, ahol ezen a képen látható, ennyi ideje van a versenyzőnek, hogy kitérjen valahogy a tomboló szelek útjából. Fa Nándornak ugyanerre legalább 48 órája áll rendelkezésre, és a keletre tartó front gyengülő erővel megy utána.

viharzona2.PNG

A második helyén haladó Alex Thomson is megkerülte a Horn-fokot, és 425 mérföldre csökkentette korábbi 700 mérföldes hátrányát Armel Le Cléas'h-sel szemben. Thomson csaknem pontosan két nappal Le Cléas’h után fordult balra, hogy megkezdje útját északra az Atlanti Óceánon, de a vezető hajó a következő napokban több szélcsendes zónába is belefuthat.

A vihar mögött haladó 5 fős csoportnak egyszerűbb a helyzete, nekik csak le kell lassítaniuk ahhoz, hogy ne érjék utol az alacsony nyomású zónát. Ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint az előre menekülés, nem csoda, hogy jó hangulatban vitorláznak. Szenteste hárman össze is jöttek az óceán közepén, és kisebb ajándékokat hajigáltak át egymásnak.