Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Fa Nándor nagy viharon van túl, összezsúfolódott a mezőny

nándi vihara.PNG
2017.01.14. 12:54

Nagy viharon van túl Fa Nándor. A fenti képen kék nyilakkal ábrázolt viharzónában néhol 50 csomós szelek fújnak, és az egész övezet északnyugatról délkelet felé mozog.

Nagyjából mostanra Fa Nándor túl van a nehezén, de ahhoz, hogy elkerülje a legerősebb szeleket nagy kitérőt kellett tennie kelet felé, ami jól jött a mögötte jövő Éric Bellionnak és Conrad Colmannnek. A magyar hajós előnye velük szemben néhány napja még 800 mérföld volt, ez mostanra 450-re olvadt.

A következő napok időjárása bonyolult Fa Nándor keleties pozíciója versenytársaival szemben néhány napig akár kifizetődő is lehet, de az Egyenlítő utáni szélcsendes zóna (Doldrums) általában keleten kiterjedtebb, mint nyugaton, addigra valószínűleg jó lenne visszanavigálni a fősodorba.

Hiába vezeti a versenyt, valószínűleg elege van az Atlanti-óceánból Armel Le Cléac’h-nak. Ahogy befordult a Horn foknál kikerülhetetlen szélcsendes vizek várták, 800 mérföldes előnye Alex Thomsonnal szemben néhány nap alatt 34 mérföldre csökkent.

Aztán mindketten telibe kapták a Doldrumsot annak legkiterjedtebb formájában, már az Egyenlítőtől délre. Kikeveredtek belőle, és Le Cléac’h 280 mérföldre növelte előnyét Thomsonal szemben. Most megint gyenge szelekbe keveredtek és még két napig ezzel kell számolniuk, miközben Thomson megint 120 mérföldre zárkózott fel.

Még jobban mutatja a versenyt vezető hajós kínlódását, ha egy kicsit hátrébb is körülnézünk a mezőnyben. Az elmúlt 8 napban gyakorlatilag az egész mezőny összeszűkült mögötte, mindenki csökkentette vele szemben a hátrányát, a 9. Éric Bellion több mint 640 mérfölddel, a 4. Jean-Pierre Dick pedig 570-nel. Mondjuk Dick extrém gyorsan letudta a Horn-foktól az Egyenlítőig tartó szakaszt és 13 nap 5 órás idővel új rekordot állított föl ezen a távon. Nem kizárt, hogy Bellion ezt is hamarosan megdönti.

Lassan a négyek is elérik a Horn-fokot. Közülük az első Fabrice Amadeo 440 mérföldre van tőle, az utolsó Rich Wilson pedig 600-ra. Nem lesz könnyű útjuk odáig, mert a fok előtt a következő napokban kisebb nagyobb viharok kergetik egymást, és ez arrafelé igen barátságtalan tud lenni.  • Vennék
  • Hírek