Kirúgták az indiai rendőröket, akik hazudtak az Everest megmászásáról

2017.08.08. 14:00

Vizsgálattal bizonyították, hogy hamisak azok a fotók, amelyeket egy indiai rendőr házaspár, Dines és Tarakesvari Rathod tett közzé annak bizonyítására, hogy tavaly feljutott a Mount Everestre - közölte hétfőn Maharastra állam rendőrsége, amely ezek után egyből ki is rúgta a párt.

A BBC arról írt – osztotta meg az MTI –, hogy a vizsgálat azután indult, hogy más hegymászók csalással vádolták a párt. A rendőrség vizsgálata alapján kiderült, hogy a 2016. május 23-i csúcsra érésről bemutatott fotókat manipulálták.

A nepáli hatóság tavaly ugyan először igazolta, hogy a házaspár feljutott az Everestre, de hamarosan egy másik indiai hegymászó jelezte, hogy a fotók, amelyeket a pár közzétett, valójában az ő képei, amelyekre Dines és Tarakesvari Rathod csak rámontírozta magát.

Mások szerint aznap nem volt elég jó az időjárás a csúcstámadásra, ráadásul a fotón a házaspár másféle cipőt visel, mint az expedíciójukon készült többi fényképen. A katmandui turisztikai hivatal 10 éves mászási tilalommal sújtotta a hamisítókat.