Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Újabb három hegymászó halt meg a Mount Everesten a hatalmas tömeg miatt

2019.05.26. 11:06

Tavaly összesen öten haltak meg a Mount Everest megmászása közben, idén viszont már tíz halálos áldozata van a tavaszi mászószezonnak, ami összefüggésben lehet a csúcs közeli hatalmas forgalommal is, emiatt ugyanis torlódás alakul ki a csúcs közelében, az oxigénszegény környezetben. A csúcs közelébe kialakuló tömeg az AFP fotóján is jól látszik, szinte mozdulni sem lehet a csúcs felé vezető úton.

„A kedvező időjárási viszonyok ugyanis csak rövid ideig uralkodtak a térségben, és mindenki egyszerre indult el a héten, hogy meghódítsa a csúcsot” – idézi Babu serpát, az egyik túraszervező cég igazgatóját az MTI.

Szombaton egy 44 éves brit hegymászó esett össze, és halt meg 8700 méteres magasságban, már a csúcs megmászása után. A kíséretében levő serpa megpróbálta újraéleszteni, de nem járt sikerrel. Pénteken egy 56 éves ír hegymászó halt meg hétezer méter magasan lévő sátrában. Ő még a csúcshódítás előtt visszafordult és leereszkedőben volt a hegyoldalról. Szintén pénteken egy 33 nepáli helyi vezető is meghalt az alaptáborban, miután megbetegedése után egy magasabban fekvő táborból helikopterrel szállítottak le.

Korábban életét vesztette négy indiai és egy-egy amerikai és osztrák hegymászó, és május 16-án eltűnt egy másik ír hegymászó is, akit szintén halottnak tartanak a nepáli hatóságok.   

Idén várhatóan rekordot dönt a Mount Everestet meghódító emberek száma. A nepáli hatóságok a tavaszi szezonra minden korábbinál több, 381 mászóengedélyt adtak ki (darabonként 11 ezer dollárért), ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140 fő kapott engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon. 

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport