László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnt egy magyar hegymászó Indiában

2019.10.01. 22:26 Módosítva: 2019.10.02. 11:08
Az indiai Trisul hegyen tűnt el Wittek Péter hegymászó, a helyi rendőrök és az utat szervező indiai utazási iroda munkatársai egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni a nemzetközi expedíció résztvevőivel.

A magyar hegymászó 5000 méter magasságban tűnt el, amikor a Himalája indiai szakaszán fekvő Trisul hegycsúcsot próbálta megmászni. Az indiai csúcs 7120 méter magas, és a Times of India cikke szerint hétfőn erős lavinamozgások voltak tapasztalhatók a hegyen.

Wittek Péter egy nemzetközi mászóexpedícióban vett részt, vietnami, mauritiusi és szingapúri mászókkal. A lapnak nyilatkozott az illetékes rendőri vezető és az utat szervező indiai utazási munkatársa is, de egyelőre a mentésben segédkezők senkivel nem tudtak kapcsolatba lépni, aki részt vett az expedícióban.

A honlapja szerint Wittek Péter a Torontói Egyetemen dolgozik egyetemi docensként kvantumfizikai gépitanulás-algoritmusokon, ebben a témakörben könyvet is írt. Ezen kívül számos más kutatásban vesz részt data science, mesterséges intelligencia és elméleti fizika témakörben. Matematika és informatika szakon végzett egyetemet, és Szingapúrban PhD-zett.