-

Görög védelem, cseh középpálya, álomcsatársor

Az Index Eb-All-Star csapata

2004. 07. 06., 10:22 | Frissítve: 2004. július 06., kedd 12:36

"Ki a tököm tudta három hete, ki ez a Zagorakisz (aki egyébként is akkora, mint a kutya ülve)", "a Poborskynak egy jó beadása nem volt" - a két legkulturáltabb hozzászólás, mely az Index sportrovatában hangzott el a most végetért Eb All-Star csapatának összeállítása közben. Többórás küzdelem után aztán megszületett a végeredmény.

Petr Cech
A kapusposzton a csehek meglepő nevű játékosának, Cechnek az elsőségéhez nem fért kétség. Végig hiba nélkül, magabiztosan védett, az öt meccsen kapott négy gólról nem tehetett. A háttérből felhangzott ugyan Ricardo, Nikopolidisz és Van der Sar neve is, de a felvetőknek elmagyaráztatott, maradjanak inkább a műúszásnál és a trambulinnál.

Védelem: nagy viták nélkül

A védelem összetétele már sokkal nagyobb vitákat váltott ki. A jobboldalon közfelkiáltással végzett élen a görög Szeitaridisz, és középen a szintén görög Dellasz helye sem okozott palotaforradalmat. A védelem másik két tagja azonban komoly vitákat váltott ki. A Dellasz melletti másik középső védő posztjáért nagy versenyt vívott a holland Stam, az angol Cambell és a portugál Ricardo Carvalho.

Az All-star csapat
Cech - Szeitaridisz, Dellasz, R. Carvalho, A. Cole - Poborsky, Maniche, Lampard, Nedved - Baros, Rooney

Végül a portugál lett a befutó, de javára csak az döntött, hogy az ő csapata jutott a legtovább a kontinenstornán. A "balhátvéd" posztjáért ketten versengtek, itt az angol Ashley Cole nyert, megelőzve a cseh Jankulovskit. "Olasz vérrel" megáldott kollegánk erőtlen Zambrotta próbálkozását tőből levertük.

Középpálya: cseh dominancia

Karel Poborsky
A középpálya összetétele okozta a legnagyobb vitát. A jobboldalon szinte a tettlegességig fajult a Poborsky kontra Zagorakisz vita. A "Ki a tököm tudta három hete ki ez a Zagorakisz (aki egyébként is akkora, mint a kutya ülve)" és a "Poborskynak egy jó beadása sem volt" vitát végül pénzfeldobással a cseh nyerte.

Középen két olyan játékos kapott helyet, aki az egész szezonban remekelt klubcsapatában és az Eb-n is meghatározó szerepet játszott. A portugál Maniche a Portóban, míg az angol Lampard a Chelsea-ben nyújtott maradandót majd az Eb-n is csapatuk legjobbjai közé tartoztak és fontos gólokat lőttek. A baloldalon sokáig versenyben volt Ljungberg és Robben is, végül az Aranylabdás Nedved lett a befutó, noha az Eb-n utolsó megmozdulása egy seggbe rúgás volt.

Csatárok: egyértelmű

Milan Baros
A csatársorban volt a legnagyobb az egyetértés, hiszen a gólkirály Baros és az új Gasgoigne-nak elkeresztelt Rooney helyével mindenki egyetértett. A három csere se váltott ki komolyabb vitákat, hiszen a "kezdőből" alig kimaradt Zagorakisz és Jankulovski helye biztos volt, a csatárposztra pedig van Nistelrooy lett a tartalék.

Rehhagel a kispadon

A csapat szakvezetője sem adott okot anyázásra, hiszen Otto Rehhagelnek nem kell jobb ajánlólevél az Eb-győzelmen kívül. Az azonban biztos, a fent említett csapatot védekező taktikával küldené ki, aztán elől majd csak lesz egy gól, mondjuk egy szöglet után.

Ki, miért?
Cech: A csehek kapusa az egész tornán szinte hiba nélkül védet. A négy kapott gólról nem tehetett.
Szeitaridisz: Végig megbízhatóan játszott és közben olyan játékosokat "vett le" a pályáról, mint Henry, Baros vagy C. Ronaldo.
Dellasz: A görög védelem vezérének teljesítményét jól jelzi, hogy az utolsó három meccsen (francia, cseh, portugál) gólt sem kapott az általa irányított csapatrész.
Ricardo Carvalho: Csakúgy, mint a BL-győztes Portoban, az Eb-n is remekül irányította a hazai védelmet.
Ashley Cole: Remekül játszotta be a pálya bal oldalát, kivette a részét a támadásokból és a védekezésből is. A portugálok elleni meccsen Ronaldóval folytatott párharcát tanítani lehetne.
Poborsky: "Öreg kora" ellenére fáradhatatlanul játszotta be a pálya jobb oldalát, a hollandok elleni meccsen pedig olyan labdát adott Smicernek, melyet tízből kilenc játékos rálőtt volna.
Maniche: A portugál csapat leghasznosabb tagja volt, aki nem mellékesen két fantasztikus gólt is szerzett.
Lampard: Az angol együttes egyik legjobbja, aki fantasztikus mezőnymunkája mellett még három gólt is szerzett.
Nedved: Remekül fogta össze a cseh csapatot, ha kellett a védekezésbe is besegített, ezenkívül távolról is bátran kísérletezett.
Baros: A torna gólkirálya, aki nem csak fontos, de látványos szép gólokat is szerzett.
Rooney: A "nyaknélküli" angol támadó négy meccsen négy gólt szerzett, és anglia szerte vallják, ha nem sérül meg a portugálok elleni negyeddöntőben, ma talán Anglia az Európa-bajnok.
N;
hirdetés