Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

CSZKA–Szpartak

2008.06.04. 12:14 Módosítva: 2008-06-05 13:33:32

Rendszeresek az igazán nagy tömegverekedések a két moszkvai klub szurkolói között, ilyenkor százak esnek egymásnak, és több tucat vérző sebesült marad az utcán. 1999-ben és 2001-ben több mint ötszáz ember vett részt az aktuális összecsapásban. A fővárosi riválisok közül a Szpartak drukkerei arról is híresek, hogy nem tűrik a nem fehér játékosokat a gyepen.

CSZKA

A szovjet hadsereg csapata volt, mára Roman Abramovics cége, a Szibnyefty a fő szponzora. A Londonban élő leggazdagabb orosznak választott hazájában is van focicsapata, a Chelsea, ezért az UEFA szabályainak megfelelően közvetlen tulajdonrészt nem szerezhetett a moszkvai csapatnál. „Istállósok” volt a csapat első beceneve, mert Juszupov herceg istállóinál edzettek az alapításkor. Ez mára „lovasokká” szelídült.

Szpartak

A Szpartak azért is volt népszerű a szovjet időkben, mert egy tsz-eket tömörítő szervezet csapata volt, míg a többi nagy fővárosi klubot inkább egyenruhások támogatták (a Dinamót a KGB, illetve a belügy, a Szpartakot a hadsereg, a Lokomotivot a vasutasok.) A „húsosoknak” is becézett Szpartak viszont az agrárlobbi politikailag semlegesnek tűnő vezetése alatt játszhatott. Az ellenfél szurkolói ezzel visszaélve „disznósoknak” csúfolják őket. Mostanra a Lukoil olajcég a fő adományozó. Híres legenda, hogy a Szpartak annyira ellenzékinek számított, hogy direkt nem nyerhetett, és lebundázták a meccseit, bár ezt cáfolja, hogy a szovjet időkben tucatnyi bajnoki címet tehettek el.

A Szpartak szurkolóira fokozottan jellemző, hogy utálják a feketéket. Saját játékosaikat is banánnal dobálják, tavaly pedig egy légiósukot „Majmok, haza!” transzparenssel köszöntötték. Az orosz futballszövetség több eljárást is indított már a Szpartak ellen az elmúlt években. 2007-ben a klub tizenéves szurkolói egy FK Moszkva elleni meccs alkalmából megöltek egy barna bőrű embert az utcán.